Moskva uvodi mobilnu aplikaciju za kontrolu poštovanja režima samoizolacije

© Sputnik / Nina Zotina / Uđi u bazu fotografijaČovek drži telefon sa kju-ar kodom.
Čovek drži telefon sa kju-ar kodom. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskovske vlasti su razvile mobilnu aplikaciju za pacijente koji se leče od virusa korona, a kompletna verzija će biti dostupna u četvrtak, izjavio je šef odeljenja za informacionu tehnologiju u gradskoj skupštini Eduard Lisenko.

On je objasnio da će aplikacija biti dostupna pacijentima koji su izabrali da se leče kod kuće i oni će biti u obavezi da potpišu odgovarajuću saglasnost.

„Cilj je razumljiv, jer su to, zaista, slučajevi kod kojih je potvrđena dijagnoza Kovid-19. Glavni zadatak je da se zajedno s pacijentom potvrdi da neće izlaziti napolje. Za vreme boravka u kući, pomoću tehničkih sredstava i ove aplikacije, pacijentima će u potpunosti biti osigurana samodisciplina, a ostalim građanima će to biti znak da se režim samoizolacije poštuje“, naglasio je Lisenko.

Podsetimo, ranije se u ruskim medijima pojavila informacija da je u cilju kontrole poštovanja Moskovljana režima samoizolacije, mobilna aplikacija „Socijalni monitoring“ dostupna za preuzimanje.

U okviru ove aplikacije postoji opcija za pozivanje hitnih službi, kao i odeljak „Najnovije vesti“, kojim se pristupa prestoničkom portalu, posvećenom virusu korona.

© Sputnik / Olivera IkodinovićPrazna ulica Moskve
Moskva uvodi mobilnu aplikaciju za kontrolu poštovanja režima samoizolacije - Sputnik Srbija
Prazna ulica Moskve

U Moskvi je u cilju sprečavanja širenja virusa korona, odlukom gradonačelnika Sergeja Sobjanjina, od 30. marta stupio na snagu režim sveopšte samoizolacije bez obzira na uzrast.

Prema poslednjim podacima, ukupan broj obolelih u Rusiji dostigao je 2.777 lica, a preminulo je 24.

Ova nedelja od 30. marta do 5. aprila je, prema odluci vlasti, neradna.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala