Ruski ministar: OPEK+ dogovorio paket mera za stabilizaciju tržišta, uloga G20 u njihovoj podršci

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaProizvodnja nafte u Sibiru
Proizvodnja nafte u Sibiru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zemlje-učesnice OPEK+ dogovorile su paket mera za stabilizaciju tržišta smanjenjem proizvodnje nafte, a uloga G20 vidi se u podršci tim naporima, izjavio je ministar energetike Rusije Aleksandar Novak na sastanku ministara energetike Grupe dvadeset najrazvijenijih zemalja.

„Juče je u formatu OPEK+ dogovoren paket mera za smanjenje proizvodnje, čiji je cilj stabilizacija tržišta. Uloga grupe 20 je da sveobuhvatno podrži ove napore. U tom kontekstu, posebno je potreban format saradnje grupe 20, koja čini oko 80 odsto BDP-a“, rekao je Novak.

S tim u vezi, Novak je pozvao na stvaranje, u okviru G20, komiteta za stabilizaciju tržišta nafte.

„Neophodno je uspostaviti efikasan mehanizam za praćenje i razvoj potrebnih mera reagovanja. Sve zainteresovane zemlje, pre svega one koje se obavežu da uravnoteže tržište, kao i relevantne međunarodne energetske organizacije, treba da učestvuju u ovom odgovornom radu“, objasnio je ministar.

Novak je dodao da današnje vanredne okolnosti širenja epidemije virusa korona utiču ne samo na zdravlje ljudi, već i na ekonomsku situaciju u celini, a čini se da će izazvati veće potrese od finansijske krize 2008-2009.

Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija
Kremlj: U dogovoru OPEK-a nema gubitnika, svi su na dobitku

„To svakako zahteva efikasan odgovor i naš zadatak sastoji se u zaštiti interesa naših građana i ispunjavanju uputstava lidera naših zemalja, sadržanih u izjavi Grupe, o potrebi kolektivnih dejstava za neutralizaciju epidemije i njenih ekonomskih i socijalnih posledica“, naglasio je Novak.

On je naveo da postoji neviđeni prinudni pad ekonomske aktivnosti, koji je ozbiljno uticao na energetski sektor i potražnju nafte.

„Neravnoteža na tržištu dovela je do naglog pada cena. Kao rezultat toga, ekonomska aktivnost stanovništva znatno se usporila, s obzirom na samoizolaciju koja je uvedena širom sveta, u kojoj se sada nalazi skoro četiri milijarde ljudi. Ovi i mnogi drugi faktori postali su glavni izazov globalnoj ekonomiji“, precizirao je ruski ministar.

On je rekao da sastanku prisustvuju zemlje koje su najveći proizvođači i potrošači energenata i koje je ujedinio zajednički problem.

„Shvatamo da će pogoršanje krize u energetskom sektoru dovesti do ozbiljnih posledica u društvu, pada ulaganja u naftni i gasni sektor, pogoršanje i propadanje energetskih kompanija dovešće i do drugih problema koji će onemogućiti održivi ekonomski rast“, istakao je Novak.

On je objasnio da u ovom teškom trenutku sve države moraju delovati u duhu partnerstva i solidarnosti i da je neophodno poštovati balans interesa proizvođača i potrošača energenata na osnovu strateškog zadatka obezbeđivanja održivog ekonomskog rasta u narednim godinama.

Novak je podsetio da je Rusija spremna da sarađuje sa drugim partnerima i dodao da uspostavljanje stabilnosti energetskog tržišta i osiguravanje energetske bezbednosti predstavljaju ključ za rešavanje višestrukih problema, uključujući i zdravstva.


Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala