Maduro: Sporazum OPEK plus — od istorijskog značaja

© AP Photo / Ariana CubillosPredsedsednik Venecuele Nikolas Maduro
Predsedsednik Venecuele Nikolas Maduro - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sporazum zemalja-članica OPEK plus je od istorijskog značaja, on će doprineti stabilizaciji tržišta nafte, ocenio je predsednik Venecuele Nikolas Maduro.
„Pozdravljam istorijski sporazum koji su postigle zemlje OPEK plus u cilju stabilizacije tržišta nafte i ponovnog uspostavljanja svetske ekonomije i finansija. Čestitam svim delegacijama na njihovoj sposobnosti za dijalog i razumevanje“, napisao je on na svom Tviter nalogu.

Zemlje-učesnice organizacije OPEK+ dogovorile su se da smanje proizvodnju nafte za 23 odsto u maju-junu. Za sve predstavnike organizacije to će iznositi 10 miliona barela dnevno.

Očekuje se smanjenje proizvodnje nafte u tri navrata od nivoa oktobra 2018. godine: u maju-junu proizvodnja će se smanjiti za 10 miliona barela dnevno (za 23 odsto), u periodu jul-decembar smanjiće se na osam miliona barela dnevno, a zatim od aprila 2022. godine – šest miliona.

Sa time se jedino nije složio Meksiko koji je juče napustio sastanak.

OPEK plus - Sputnik Srbija
Odlučujući dan za tržište nafte: Amerika će kapitulirati pred jeftinom naftom

Podsetimo, početkom marta države OPEK+ nisu uspele da se dogovore o promenama parametara sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte, niti o njegovom produženju. Saudijska Arabija insistira na dodatnom smanjenju proizvodnje, što nije u interesu Rusije koja se zalaže za očuvanje sadašnjeg dogovora.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala