Odlučujući dan za tržište nafte: Amerika će kapitulirati pred jeftinom naftom

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaOPEK plus
OPEK plus - Sputnik Srbija
Pratite nas
Danas je odlučujući dan za tržište nafte. U formatu video-konferencije biće održan sastanak predstavnika OPEK+ i drugih država-proizvođača nafte. Na dnevnom redu će biti koordinacija napora za smanjenje globalne proizvodnje za više od 10 miliona barela dnevno.
Učesnici konferencije su raspoloženi za konstruktivni dijalog. Svoj pristanak na smanjenje proizvodnje je već najavila Saudijska Arabija, a juče, prema pisanju ruskih medija, i Rusija. Moskva je spremna da smanji proizvodnju za 14 odsto u odnosu na I kvartal 2020. godine, tj. za 1,6 miliona barela dnevno. Istina, kako se navodi, takav korak je moguć samo uz proporcionalno smanjenje proizvodnje drugih učesnika.

Upravo ovo saopštenje je izazvalo rast cena na tržištu nafte za 5 odsto. Barel marke „Brent“ je ponovo poskupljao do 33,5 dolara za barel. 

Međutim, SAD za sada izbegavaju odgovornost. Istina, na ovom sastanku one neće ni prisustvovati.

Predsednik Donald Tramp je izjavio da je malo verovatno da će njegova država učestvovati u koorodinaciji sa drugim državama oko smanjenja proizvodnje, mada su SAD to već uradile zbog pada potražnje. Osim toga, on je izrazio uverenost da su, pre svega, za to zainteresovane Rusija i Saudijska Arabija, ali nije baš tako. Kako navodi „Blumberg“, sva skladišta nafte u SAD su puna – ne pomažu ni tankeri, niti strateške rezerve koje su vlasti juče ponudile privatnim kompanijama. Očigledno je da će i Vašington vrlo pomno pratiti tok današnje konferencije.

Američke kompanije se povlače pred niskim cenama i padom potražnje. Podaci Ministarstva energetike koji su juče objavljeni, pokazuju da je za nedelju dana proizvodnja smanjena za 600 hiljada barela dnevno – to je najveći pad za poslednjih 20 godina. Trenutno se proizvodi 12,5 miliona barela dnevno – minimum od septembra prošle godine.

Osim toga, u Teksasu kompanije same traže od regulatora da uvede kvote. Mnogi prekidaju rad na naftnim poljima, jer proizvodnja postaje nerentabilna.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala