Aplikacija u razvoju: Glas pokazuje da li imate koronu

© Depositphotos.com / SIphotographyMuškarac gleda telefon
Muškarac gleda telefon - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tim eksperata sa američkog Univerziteta „Karnegi Melon“ predstavio je ranu verziju aplikacije „Kovid vojs detektor“, za koju se tvrdi da može da prepozna zaražene virusom korona i to samo preko analize glasa.

Cilj je da se stvori dostupan način za prepoznavanje bolesti, a biće dovoljno da korisnici nešto izgovore u mikrofon telefona da bi aplikacija nakon toga utvrdila da li su zaraženi.

Čovek drži telefon sa kju-ar kodom. - Sputnik Srbija
Moskva uvodi mobilnu aplikaciju za kontrolu poštovanja režima samoizolacije

Algoritmi su još uvek u fazi razvoja, a kreatori tvrde da bi mogli da postanu dragoceni alati u praćenju daljeg širenja virusa. Od korisnika se traži da se zakašlju u mikrofon telefona ili kompjutera, izdeklamuju slova abecede, nakon čega aplikacija izbacuje rezultate koji korisnika informišu o tome kolika je verovatnoća da ima Kovid-19.

Nova aplikacija se još uvek otvara uz upozorenje da se ne radi o pouzdanom sredstvu za postavljanje dijagnoze i da ne može da bude zamena za lekarski pregled i testove koje je odobrila Svetska zdravstvena organizacija, prenosi portal Pi-si pres.

Dalje se ističe da aplikacija nikada neće biti pouzdana kao uzimanje brisa, ali da bi, kada bude gotova, mogla da posluži za prve preglede i kontrolisanje velikog broja ljudi u rekordnom roku.


Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala