Italija: Nemojte da nas vređate — Rusija nije postavljala uslove za pružanje pomoći

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vladimir Putin i italijanski premijer Đuzepe Konte
Ruski predsednik Vladimir Putin i italijanski premijer Đuzepe Konte - Sputnik Srbija
Pratite nas
Italijanski premijer Đuzepe Konte nazvao je izuzetno uvredljivim aludiranje na to da je Rusija navodno postavljala uslove za pružanje pomoći Italijanima u borbi protiv virusa korona.
„Velika je uvreda za italijansku Vladu misliti da pomoć koju dobijamo od Rusije, Kine ili drugih zemalja može da utiče na geopolitički stav Italije. To je velika uvreda, ne samo za mene, već i za Vladimira Putina“, rekao je on u intervjuu za „Bi-Bi-Si“.

Konte je istakao da ne postoji politička pozadina u onome što se trenutno događa.

„Putin i ja smo obavili dugačak telefonski razgovor. Želim da istaknem da ruski predsednik nikada nije želeo da iskoristi situaciju u Italiji za vršenje pritiska dok je iskazivao solidarnost sa italijanskim narodom. Rusija to nikada nije tražila, niti je ikad na tako nešto pomislila“, zaključio je italijanski premijer.

Istovremeno, italijanski ministar inostranih poslova Luiđi di Majo istakao je da je Moskva pokazala gest pomoći i solidarnosti.

Ranije je ambasador Rusije u Italiji Sergej Razov izjavio da ruski vojnici u Bergamu rade u „samom paklu“ zajedno sa italijanskim kolegama i istovremeno je ocenio njihov rad kao herojstvo.

Pripadnici ruske vojske utovaruju u teretni avion medicinsku opremu i specijalna vozila za dezinfekciju namenjene Italiji - Sputnik Srbija
Prodi: Ruska pomoć Italiji korisna; Udruženje: Spomenik za Ruse

Podsetimo, 15 aviona Il-76 ruskih vazduhoplovnih snaga sa vojnim specijalcima i opremom za pomoć u borbi protiv pandemije virusa korona stiglo je u Italiju između 22. i 25. marta, kako bi pružili pomoć u borbi protiv kovida-19. 

Iz Rusije s ljubavlju nalepnica na vozilu Ministarstva odbrane Rusije koje vozi pomoć koju je Rusija poslala Italiji za borbu protiv virusa korona KOVID-19 - Sputnik Srbija
Rusija poručuje: Nikakvi napadi nas neće zaustaviti u pružanju pomoći Italiji

Širom sveta od novog korona virusa obolelo je više od 1,5 miliona osoba, preminulo je više od 88.000, a ozdravilo je oko 330.000 ljudi, prenosi sajt „Vorldometers“.

U Italiji je zabeleženo najviše smrtnih slučajeva - 17.669. Kineski predsednik Si Đinping upozorio je na „nove teškoće i izazove“ i rizik od drugog talasa zaraze kovidom-19.

Pratite na Sputnjiku najnovije informacije o pandemiji virusa korona KOVID-19.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala