Generalni sekretar OPEK-a: Preduzeti hitne mere za stabilizaciju tržišta nafte

© PixabayBenzin ilustracija
Benzin ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Generalni sekretar organizacije OPEK Muhamed Barkindo pozvao je na početku svog izlaganja na video-sednici ministara energetike zemalja OPEK+ i drugih proizvođača da se preduzmu hitne mere za stabilizaciju tržišta nafte, čak i ako one ne budu lake.

„Svi proizvođači koji su ovde prisutni, OPEK, OPEK+ i ostale zemlje-proizvođači, koje su preuzele odgovornost da se pridruže današnjem sastanku... Krajnje je važno preduzeti hitne mere. To odgovara i našim interesima i interesima potrošača. To ne znači da će svaki lek biti lak. Očigledno je da to nije tako, ali jasno je da je neophodno i da će koristiti svima nama. Ova teška vremena zahtevaju neviđenu fleksibilnost i odlučnost“, rekao je Barkindo, navodi se na sajtu OPEK-a.

Skladišta nafte u svetu neće biti dovoljno  

Skladišta nafte u svetu se brzo popunjavaju, ostalo je slobodno još oko milijardu barela njihovih kapaciteta, tako da, ukoliko se nastavi trenutna situacija na tržištu, ona možda neće imati dovoljno prostora već u maju.

Logo organizacije OPEK - Sputnik Srbija
Novak: Sve zemlje proizvođači nafte moraju ujediniti napore za smanjenje prekomerne proizvodnje

Generalni sekretar organizacije napomenuo je da bi održavanje trenutne situacije moglo povećati „višak“ nafte u svetu u tekućem tromesečju.

„Na ovaj višak moglo bi se dodati još 1, 3 milijarde barela svetskih rezervi nafte i na taj način iscrpeti raspoloživa skladišta u maju“, zaključio je Barkindo.

Zemlje OPEK+ razmatraju na video-sastanku stvaranje novog sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte uz moguće učešće drugih država radi održavanja tržišta koje je pod pritiskom pandemije virusa korona. Ministarstvo energetike Rusije u sredu je saopštilo da je Rusija spremna da učestvuje u novom sporazumu u okviru svog udela u ukupnoj proizvodnji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala