Novak: Sve zemlje proizvođači nafte moraju ujediniti napore za smanjenje prekomerne proizvodnje

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaLogo organizacije OPEK
Logo organizacije OPEK - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija smatra opravdanim povećanje broja zemalja koje mogu da učestvuju u stabilizaciji naftnog tržišta, izjavio je ministar energetike Rusije Aleksandar Novak.

Novak je u svojoj uvodnoj reči na video-zasedanju OPEK+ pozdravio kolege koje ranije nisu učestvovale u sporazumu OPEK+, među kojima su Argentina, Kanada, Norveška i Trinidad i Tobago.

Takođe je poželeo učesnicima sastanka konstruktivan rad i uspeh u pregovorima.

Ministar je istakao da sve zemlje proizvođači nafte moraju da ujedine napore u smanjenju proizvodnje na tržištu.

„Samo zajedničkim koordinisanim naporima moći ćemo da postignemo rezultate u interesu naroda naših zemalja“, rekao je on.

Potražnja nafte opada

Svetska potražnja nafte već je opala za 10-15 miliona barela dnevno, dok bi mogla da nastavi da pada i dalje. Stoga zemlje moraju preduzeti mere kako bi sprečile prelivanje skladišta nafte, što može da izazove ozbiljne posledice za globalnu ekonomiju.

„Vidimo da se ekonomska aktivnost usporila. Prema ocenama eksperata, oko četiri milijarde ljudi nalazi se u samoizolaciji, što je, naravno, uticalo na aktivnost, kretanje i, shodno tome, smanjenje svetske potražnje nafte. Trenutno vidimo vrlo snažno smanjenje (potražnje) – za 10-15 miliona barela dnevno. Ova brojka biće još veća i može se promeniti nagore“, rekao je.

Prema njegovim rečima, Rusija je zabrinuta zbog povećanja komercijalnih rezervi nafte i mogućnosti potpunog punjenja svetskih skladišta. Sve to može dovesti do ozbiljnih posledica za naftnu industriju i sve ekonomije sveta. On je dodao da je vraćanje balansa na tržište nafte u interesu i proizvođača i potrošača, stoga zemlje moraju preduzeti zajedničke korake.

Početkom marta države OPEK+ nisu uspele da se dogovore o promenama parametara sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte, niti o njegovom produženju. Saudijska Arabija insistira na dodatnom smanjenju proizvodnje, što nije u interesu Rusije koja se zalaže za očuvanje sadašnjeg dogovora.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala