Smrt od korone ili smrt od gladi – jedini izbor francuskih prostitutki

CC0 / Pixabay / Prostitucija - ilustracija
Prostitucija - ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Francuske prostitutke prinuđene su da biraju između dva zla ili da se zaraze ili da umru od gladi. Osim toga mnoge moraju da plate kazne, jer je kretanje po gradu zabranjeno, kaže za Sputnjik Anais de Lanklo, prostitutka i pres sekretar sindikata sekualnih radnika Francuske (STRASS).

Prostitucija je u Francuskoj dzvoljena, a radnici seksualnih usluga potčinjavaju se istim zakonima kao i svi ostali - sede u karantinu kako bi zaštitili svoje i zdravlje svojih klijenata.

„Odjednom smo se našli u bezizlaznoj situaciji - za mnoge od nas karantin znači da nemamo novca da platimo stan ili da kupimo hleb. I ranije nismo imali sigurnu budućnost, ali to što se sada dešava je prava katastrofa. Neke moje koleginice koje su živele po hotelimam sada su završile bez krova nad glavom.”

© AFP 2023 / VALERY HACHEProstitutke ne mogu da se pridržavaju pravila o distanciranju
Smrt od korone ili smrt od gladi – jedini izbor francuskih prostitutki - Sputnik Srbija
Prostitutke ne mogu da se pridržavaju pravila o distanciranju

Prostitutke ne mogu da se pridržavaju pravila o distanciranju

Skandal u Evropi izbio je još sredinom marta, kada je u Španiji je zbog virusa korona zvanično zatvoren El Paradise, jedan od najvećih bordela na starom kontinentu. Svi zaposleni, od kojih je, kako same radnice kažu, oko 90 devojaka živelo u klubu, izbačene su na ulicu.

One ne mogu da se pridržavaju pravila o društvenom distanciranju i da rade, ali veoma brinu za svoje zdravlje. One koje su se vratile na posao rade u vrlo nesigurnim uslovima - svi znamo kako se prenosi virus.

„U Francuskoj je pravni status radnika seksualne delatnosti vrlo složen - po zakonu imamo pravo da radimo, da se prijavimo i da plaćamo porez. Međutim nemamo nikakvu socijalnu zaštitu i samim tim nikakvu pomoć za nezaposlene”, izjavljuje Anais.

Država ne pomaže seksualne radnike

Od početka pandemije, STRASS i druge organizacije prikupljale su sredstva za pomoć kolegama, međutim taj novac je daleko od potrebnog za opstanak. Od države nije stigla nikakva pomoć.

Seksualni radnici nisu zaštićeni kao ostali. To je nedopustivo. Država nije dala odgovor na situaciju koju je sama stvorila, a koja je u njenoj zoni odgovornosti. Kada su uveli karantin, morali su da brinu o svim kategorijama stanovništva”, revoltirano kaže madam de Lanklo i dodaje su u Nemačkoj svi prijavljeni seksualni radnici dobili od države oficijalno pismo s zahtevom za pomoć, kao i svi ostali zaposleni.

Od aprila 2016. u Francuskoj je na snazi zakon prema kome klijente prostitutki mogu da kazne sa 1.500 - 3.750 evra, što je dovelo do smanjivanja broja klijenata. Anais napominje “Od tog momenta naši uslovi su sve nestabilniji i to nam ne dozvoljava da imamo ušteđevinu ako nam se desi da moramo da napravimo pauzu u radu.”

CC0 / / Federacija „Crveni kišobran”, koja objedinjuje najviše asocijacija seksualnih radnika predlaže da se radnici ove sfere oslobode kazne za narušavanje karantina.
Smrt od korone ili smrt od gladi – jedini izbor francuskih prostitutki - Sputnik Srbija
Federacija „Crveni kišobran”, koja objedinjuje najviše asocijacija seksualnih radnika predlaže da se radnici ove sfere oslobode kazne za narušavanje karantina.

Iz Federacije „Crveni kišobran”, koja objedinjuje najviše asocijacija seksualnih radnika predlažu da se radnici ove sfere oslobode kazne za narušavanje karantina. „Na posao mogu da idu oni koji ne mogu da rade od kuće, a policija ipak zaustavlja i proverava prostitutke. Ako budu morale da plaćaju kazne, moraće više i da rade. Ako im država ne daje nikakvu novčanu pomoć, mogla bi bar da ih oslobodi kazni”, kažu iz Federacije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala