Ruska ambasada u Litvaniji kritikovala antirusku rezoluciju

© Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZgrada litvanskog parlamenta u Vilnjusu
Zgrada litvanskog parlamenta u Vilnjusu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasada Rusije u Litvaniji osudila je rezoluciju koju je usvojio parlamenta ove zemlje u kojoj se osuđuje stav Rusije u vezi sa istorijom Drugog svetskog rata.

„Skrenuli smo pažnju na ‘važan doprinos’ koji je Sejm Litvanije dao za prevazilaženje svetske tragedije – pandemije koronavirusa – usvajanje rezolucije 7. aprila o ‘istorijskom revizionizmu Ruske Federacije’“, navodi se u saopštenju ambasade objavljenom na Fejsbuku.

„Impuls za ovu inicijativu dao je, naravno, najveći specijalista za Rusiju u ovoj baltičkoj zemlji – ministar spoljnih poslova Litvanije (Linas) Linkevičius“.

„Nema potrebe da se govori da je ovaj antiruski manifest izgrađen na oportunističkim i iskrivljenim tumačenjima događaja iz nedavne prošlosti, začinjenih istorijskom i faktičkom nepismenošću, željom da se dâ svoj mali doprinos u preinačavanje početka i rezultata Drugog svetskog rata“, ističe se u saopštenju diplomatske misije.  

Ambasada ističe da ne iznenađuje još jedan antiruski napad, jer je aktuelni sastav litvanskog parlamenta odavno krenuo putem razdvajanja ruskog i litvanskog naroda i država, namećući stanovnicima svoje zemlje neprijateljski stav prema svom istočnom susedu.

Molotov i Ribentrop nakon potpisivanja pakta - Sputnik Srbija
Kako je Poljska izgubila rat 1938. godine
 

U saopštenju se navodi da je ambasada zapanjena što „danas kada su razumni ljudi, političari, javne ličnosti raznih država i kontinenata, ozbiljno zabrinuti za sudbinu čovečanstva i traže načine kako da udruže snage, pruže međusobnu pomoć u borbi protiv nove smrtne opasnosti, postoje i takvi izabrani predstavnici koji i u ovoj situaciji vide svoje prioritete u potrazi za neprijateljem“.

Litvanski parlament usvojio je u utorak rezoluciju u kojoj se osuđuje stav Rusije o istoriji Drugog svetskog rata. Za rezoluciju je jednoglasno glasalo 97 poslanika.

Konkretno, rezolucija osuđuje Rusiju zbog „istorijskog revizionizma“ i poricanja uloge Sovjetskog Saveza kao jednog od glavnih inicijatora Drugog svetskog rata, kao i zbog opravdanja Pakta Molotov-Ribentrop.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala