Kako je Poljska izgubila rat 1938. godine

© Foto : Public domainMolotov i Ribentrop nakon potpisivanja pakta
Molotov i Ribentrop nakon potpisivanja pakta - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Minhenski sporazum bio je sramotniji od pakta Molotov-Ribentrop, jer je on dao Hitleru „zeleno svetlo“ za agresiju, smatra poljski istoričar Bogdan Pentka.

Danas se navršava 80. godišnjica od potpisivanja pakta Molotov-Ribentrop. Ruski i poljski mediji se takmiče po broju tekstova na tu temu, pozivajući istoričare da učestvuju u diskusiji. Upravo na pitanju ko je započeo Drugi svetski rat, mišljenja naučnika iz različitih država se razlikuju. Nezaobilazne su i spekulacije.

Svoje viđenje događaja za Sputnjik izneo je poljski istoričar i publicista Bogdan Pentka.

Istorija — glavna tema rusko-poljskih odnosa

„Poljski mediji fokusiraju se pre svega na potpisivanje samog pakta i na različit način se trude da ubede svoju čitaoce da Rusija danas želi da rehabilituje pakt Molotov-Ribentrop, posebno tajni protokol koji je deo tok pakta. Sam pakt kao zvanični dokument nije se ticao podele sfera uticaja. To se nalazilo u tajnom protokolu koji nije bio objavljen“, izjavio je Pentka.

Mnogi listovi su objavili informaciju da je šef Ruskog istorijskog društva Sergej Nariškin otvorio izložbu „1939. Početak Drugog svetskog rata“, u prisustvu ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova u Federalnom muzeju u Moskvi. Na ceremoniji otvaranja izložbe Nariškin je izjavio da su sovjetske vlasti, u godinama koje su prethodile početku Drugog svetskog rata, preduzele niz političkih i diplomatskih koraka usmerenih na sprečavanje moguće agresije Hitlerove Nemačke. On je skrenuo pažnju na to da su zapadne države Francuska i Velika Britanija u tom periodu vodile pomirljivu politiku prema Nemačkoj i da je upravo taj pristup, a ne pakt Molotov-Ribentrop, doveo do toga da je Hitler pokrenuo Drugi svetski rat.

© Fond „Istorijsko sećanje“Ruska verzija Pakta Ribentrop-Molotov (foto)
Kako je Poljska izgubila rat 1938. godine - Sputnik Srbija
Ruska verzija Pakta Ribentrop-Molotov (foto)

U Poljskoj je na izjavu Sergeja Nariškina oštro reagovao predstavnik partije „Pravo i pravda“ u Gradskom savetu Gdanjska Kacper Pljažinski, koji je optužio SSSR za podelu Poljske i pokretanje Drugog svetskog rata.

Pakt nije izazvao početak rata

„U Rusiji se u poslednjih 20 godina pojavilo više mišljenja o paktu Molotov-Ribentrop, tačnije o tajnom protokolu, koji je išao uz taj dogovor i koji je doveo do podele Poljske između SSSR-a i Nemačke i pridruživanju baltičkih država i dela Rumunije Sovjetskom savezu. Zvaničan stav Rusije o paktu Molotov-Ribentrop se nije menjao od 1989. godine, kada je sovjetska vlast kritikovala zaključivanje tajnog protokola uz taj sporazum“, naglasio je istoričar.

„Treba obratiti pažnju na to da poljska ocena tajnog protokola iz pakta Molotov-Ribentrop i toga što se desilo 17. septembra 1939. godine, prirodno, mora biti kritička. Međutim, treba reći da on nije bio faktor koji je odredio početak Drugog svetskog rata. Početak rata je određen ranije, 1938. godine, i Sergej Nariškin je u pravu kada kaže da je politika umirivanja ambicija Nemačke, koju su vodile Velika Britanija i Francuska, dala Hitleru ’zeleno svetlo‘. To je rađeno uz protivljenje SSSR-a“, smatra istoričar.

© Fond „Istorijsko sećanje“Ruska verzija Pakta Ribentrop-Molotov
Kako je Poljska izgubila rat 1938. godine - Sputnik Srbija
Ruska verzija Pakta Ribentrop-Molotov

Upravo je Minhenski sporazum, koja zaslužuje mnogo više negodovanja nego pakt Molotov-Ribentrop, doveo do toga da je na južnim granicama Poljske nestala država koja je ograničavala nemački ekspanzionizam. Čehoslovačka je mogla da bude jedini spas za Poljsku, pošto su predlozi SSSR-a poljskoj vlasti o zaključivanju saveza bili odbačeni iz ideoloških pobuda i zbog straha da Crvena armija ne bi nikad izašla iz Poljske ako bi jednom ušla na teritoriju zemlje, navodi Pentka.

„Hitlerova Nemačka je mogla brzo da napadne Poljsku već u septembru 1939. godine zahvaljujući tome što je nakon osvajanja Čehoslovačke u martu 1938. godine ona mogla da iskoristi dobro razvijenu češku industriju i arsenal češke vojske, koja je bila jedna od najjačih armija u tadašnjoj Evropi. Zbog toga je 1938, a ne 1939. godina bila ključna za početak rata nacističke Nemačke. Upravo tada, 1938. godine, konačno je uništen Versajski mirovni poredak“, zaključio je istoričar.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala