Rusija spremna da smanji proizvodnju nafte za 1,6 miliona barela dnevno

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaNaftna pumpa na nalazištu u Krasnodarskom kraju
Naftna pumpa na nalazištu u Krasnodarskom kraju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je spremna da učestvuje u novom sporazumu OPEK+ u okviru svog udela u ukupnoj proizvodnji saveza, izjavila je portparolka Ministarstva energetike Rusije.

Odgovarajući na pitanje o stavu Rusije o mogućem novom smanjenju proizvodnje nafte, ona je rekla da je Rusija spremna da učestvuje u okviru svog udela u ukupnoj proizvodnji zemalja koje učestvuju u sporazumu.

Ranije je portal RBK pisao da Rusija očekuje da se novom sporazumu OPEK+ pridruže zemlje koje ukupno proizvode 70 miliona barela dnevno. Među tim zemljama su Sjedinjene Američke Države, Brazil, Norveška, Kanada i druge. U tom slučaju, Rusija bi mogla da smanji proizvodnju za oko 1,6 miliona barela dnevno ili za 14 odsto u odnosu na nivo u prvom kvartalu (oko 11,3 miliona barela dnevno).

Radnik proverava cevi naftovoda - Sputnik Srbija
Ultimatum Saudijske Arabije Rusiji da smanji proizvodnju nafte

Rusija će učestvovati na sastanku OPEK+ koji će biti održan u formatu video-konferencije 9. aprila. Na sastanku će se diskutovati o mogućnosti smanjenja proizvodnje nafte, izjavio je ranije zvanični predstavnik Ministarstva energetike RF.

Početkom marta države OPEK+ nisu uspele da se dogovore o promenama parametara sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte, niti o njegovom produženju. Saudijska Arabija insistira na dodatnom smanjenju proizvodnje, što nije u interesu Rusije koja se zalaže za očuvanje sadašnjeg dogovora.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala