Da bi „osvojio“ Mesec, Tramp će morati da čeka bar 50 godina

© Foto : RGANTD Fotografija skrivene strane Meseca snimila je sovjetska stanica Luna-3
Fotografija skrivene strane Meseca snimila je sovjetska stanica Luna-3 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Trampov ukaz o korišćenju resursa sa Meseca predstavlja nastavak realizacije obećanja da će SAD „zagospodariti kosmosom“. Prema mišljenju ruskih eksperata, Tramp će na „osvajanje“ Meseca morati da čeka još 50 godina.

Kako navode, SAD ne poseduju sada tehničke mogućnosti, pa je ovaj ukaz signal privatnim kompanijama da počnu sa razvojem kosmičke tehnologije jer je država spremna da uloži ogromna sredstva u njihov razvoj.

Ivan Moidejev sa Instituta za kosmičku politiku ističe da su se Amerikanci oduvek bavili ovim pitanjem, ali da su sve aktivnosti u kosmosu regulisane Sporazumom o kosmosu iz 1967. godine, koji zabranjuje prisvajanje teritorija kosmosa od strane država, ali ne i njihovo komercijalno korišćenje.

Komercijalno „osvajanje“ Meseca počelo pre 50 godina

„Korišćenje Meseca u komercijalne svrhe je moguće tek za 50 godina. Ako američki budžet podrži privatne kompanije, one će se truditi da razviju tehnologiju koja će biti pogodna za ove svrhe. Ovo nije jednostavan potez i SAD nastoje da uspostave dominaciju postepenim delovanjem. Kada se 1967. godine pojavila mogućnost za komercijalnu upotrebu postojećih veza sa kosmosom, oni su odmah počeli da izdvajaju novac svojih poreskih obaveznika za ovu namenu“, rekao je ekspert.

Prema rečima eksperata, za istraživanje Meseca neophodna je suma od oko 150 milijardi dolara. S druge strane, NASA ima godišnji budžet od oko 30 milijardi dolara i to ne samo za Mesec, već za celokupan svemirski program, tako da će ovo istraživanje biti moguće tek posle 2050. godine. Na trenutnom stadijumu nijedna zemlja ne poseduje ni tehničke ni novčane kapacitete da bi se razgovor poveo u ozbiljnom pravcu.

„Tramp je već prošle godine postavio cilj pred Severnoatlantskom alijansom da do 2024. godine pošalju čoveka na Mesec. On svakako računa da će do tada biti reizabran, što će biti i njegova poslednja godina na mesto predsednika. A kulminacija će biti u tome da je on uspeo da pošalje čoveka na mesec prvi put posle više od pola veka“, rekao je ekspert.

Prošle godine u novembru NATO je, pod pritiskom Vašingtona, doneo odluku da proširi svoje delovanje na kosmos, a Trampov ukaz predstavlja samo liniju produžetka delovanja. Ipak, ruski eksperti smatraju da ne treba da postoji bojazan od američke ili natovske vojne pretnje jer je potpuno beskorisno formiranje vojnih baza na Mesecu. Kako oni objašnjavaju, svakoj raketi koja poleti sa Meseca, potrebno je tri dana da stigne do Zemlje, dok je balističkim raketama na Zemlji potrebno oko 45 minuta da prelete do bilo koje tačke. 

Jedini zakon koji važi za Ameriku su želje Amerike

Deo eksperata smatra da je reč o propagandi kako bi se pokazalo da Amerikanci imaju monopol na sve što požele, pa i na Mesec. Ni Antarktik nije podelio svet, već je postignut dogovor o njegovom zajedničkom istraživanju i razvoju, pa će verovatno sličan sporazum biti postignut i kada je reč o Mesecu.

„Rusija i Kina će verovatno imati arhaičan pristup i pokušaće da kritikuju ovakve poteze. Ali očigledno je da će se buduća perspektiva razvijati na pragmatičnijem osnovu. Pre ili kasnije svi će se zalagati za komercijalno ili vojno osvajanje Kosmosa“, rekao je Dudakov. 

Principijalna pozicija Donalda Trampa je da je jedini zakon za Ameriku - želja same Amerike. Tramp je na ovaj način pokazao kako zapravo jača dobre odnose sa aktivnom američkom buržoazijom. A prema mišljenju mnogih eksperata, ovde je više reč o unutrašnjem političkom pitanju, nego međunarodnom i kosmičkom.

Ruski naučni plan „Luna-Glob“

Kada je reč o Rusiji, ona može da se suprostavi Amerikancima kroz naučni program „Luna-Glob“. Ovaj program je za razliku od „komercijalnog američkog“ čisto naučni i podrazumeva formiranje automatske stanice na Mesecu, što je prema ruskim zvaničnicima bilo predviđeno za 2021. godinu. 

Malek Dudakov smatra da je ovde jednostavno reč o Trampovim strateškim planovima i koncepciji da „vrati čoveka u kosmos“. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala