U riziku 25 miliona radnih mesta u avio-saobraćaju, prevoznicima ponestaje gotovine

CC0 / / Aerodrom u Frankfurtu
Aerodrom u Frankfurtu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Avio-kompanije upozoravaju da bi zbog pada putovanja uzrokovanog pandemijom virusa korona moglo da bude ugroženo 25 miliona radnih mesta širom sveta, pa je Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj (IATA) zatražila hitnu pomoć vlada jer avio-prevoznicima ponestaje gotovine.

Globalni avio-saobraćaj je na početku drugog tromesečja opao za 70 procenata, saopštila je IATA na današnjoj internet konferenciji za novinare, pri čemu su evropski letovi pali za 90 odsto.

Generalni direktor IATA Aleksander de Žinijak rekao je da avio-kompanije širom sveta ne mogu da priušte povraćaj novca za otkazane letove zbog krize izazvane virusom korona i da prevoznici umesto toga izdaju vaučere pošto čuvaju gotovinu kako bi preživeli, javio je Rojters.

Avio-kompanija „Aeroflot“ otkazala let SU2134 na relaciji Moskva-Istanbul - Sputnik Srbija
Avio-kompanije zbog koronavirusa gube skoro 30 milijardi dolara
„Ključna stvar za nas je da izbegnemo da ostanemo bez gotovinskih sredstava, tako da je vraćanje novca za otkazane karte za nas gotovo neizvodljivo, finansijski posmatrano“, izjavio je De Žinijak.

Udruženja za zaštitu potrošača su kritikovala avio-kompanije zbog kršenja propisa vezanih za povrat novca kupcima avio-karata u definisanim rokovima, prenosi Tanjug.

IATA je takođe saopštila da je jedna trećina zaposlenih u avio-saobraćaju ili na prinudnom odmoru ili su izgubili posao.


Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala