„Raduju se maskama“: Kako prevaranti obmanjuju građane

CC0 / Unsplash / Internet tokom korone
Internet tokom korone - Sputnik Srbija
Pratite nas
U borbi proti virusa korona, najbrže su se, kao i obično,snašli kriminalci. Prevaranti zovu starije ljude, predstavljaju se kao volonteri i obmanjuju građane prilikom dostave proizvoda. Policija beleži prve pokušaja obmanjivanja građana koristeći njihov strah od pandemije i borbu protiv nje.

Savezna služba Rusije za nadzor komunikacija, informacionih tehnologija i medija (Roskomnadzor) upozorila je na aktiviranje internet prevaranata još pre dve nedelje. Već tada su zabeležene poruke sa lažnim preporukama za prevenciju bolesti Kovid-19. Kada korisnik otvori link koji mu je poslat, njegove lične podatke kradu „štetni“ programi.

Prevaranti obmanjuju građane preko interneta

„Verujte samo pouzdanim izvorima informacije, to jest, podacima vlasti i licenciranih medija. Ne verujte glasinama koje su vam stigle iz nepouzdanih izvora: masovno poslate poruke, društvene mreže, elektronska pošta i SMS. Obratite pažnju na naziv sajta: ako sadrži razne simbole ili slova koja se ne podudaraju sa originalnim nazivom sajta ili brenda, onda je verovatno u pitanju sajt prevaranata“, naveo je Roskomnadzor.

© Depositphotos.com / GorodenkoffSajber prevaranti se među prvima pripremili za pandemiju
„Raduju se maskama“: Kako prevaranti obmanjuju građane  - Sputnik Srbija
Sajber prevaranti se među prvima pripremili za pandemiju

Treba istaći da su se sajber prevaranti počeli pripremati za pandemiju mnogo ranije od bezbednosnih snaga: unapred su stvorili široku infrastrukturu za kriminalni internet biznis. Tada su se pojavile hiljade sajtova povezanih sa temom virusa korona. Prema podacima „Izvestija“, već do kraja februara na ruskom internetu je bilo 350 tematskih domena i 70 aktivnih sajtova. Sada je taj broj značajno veći.

Maskarada za starije ljude

Pojačao se i „oflajn“ kriminal. Lopovi koriste poverenje starijih osoba i ulaze im u stan kao volonteri i tako uzimaju poslednje što stariji imaju. O jednom ovakvom slučaju ispričao je na društvenim mrežama Moskovljanin Vadim Šabalin.

Pazite šta instalirate! - Sputnik Srbija
Lažne aplikacije navodno prate širenje koronavirusa, a zapravo su opasne

„Dve, navodno, radnice socijalnog osiguranja. Pre rečima bake, imale su maske i rukavice, tako da ni kamera nije mogla da zabeleži, a ni otisci prstiju nisu ostajali. Doneli su besplatne proizvode. Nisi žalili 200 rubalja. Jedna je zamolila baku da popuni neku anketu. Baka kaže da je ta radila sve polako. Dok se druga radnica, očigledno, šetala po stanu. Nestao je novac za sahranu (nije bila velika suma) i pasoš.“

U takvoj situaciji potrebno je reći starijim ljudima kako da razlikuju prave volontere od kriminalaca. Ako masku i rukavice prevaranti lako mogu nabaviti, onda su bedž i uniforma već teža stvar za njih.

Volonteri nikada ne ulaze u stan, jer sada imaju mnogo posla. Pored toga, prema našim uputstvima, volonter drži distancu od dva metra od čoveka, on ima bedž, masku, rukavice ili koristi antiseptik za ruke, obučen je u jaknu volonterske organizacije“, objasnio je šef ruskog društvenog pokreta „Volonteri-lekari“ Pavel Savčuk za sputniknews.ru.

Sajber-kriminal - Sputnik Srbija
U vreme pandemije koronavirusa prevaranti vrebaju s društvenih mreža

Pojava lažnih dobrovoljaca poznata je i u Penzionom fondu. Rukovodilac Altajskog regionalnog ogranka organizacije Boris Trofimov saopštio je novinarima da prevaranti zovu starije ljude i nude kupovinu na račun Penzionog fonda Rusije.

„Za nas (PFR) ne rade nikakvi volonteri. Budite oprezni i ne verujte nepoštenim ljudima“, informacioni portal „Altajska istina“ je citirao Trofimova.

Još jedan vid prevare počinje da se širi. Prevaranti zovu starije ljude koji žive sami u regionima i nude ima da kupe vakcinu ili lek protiv virusa korona. Konkretno, takav slučaj je zabeležen u Kirovskoj oblasti. Postoji još jedan vid prihoda prevaranata, a to je prodaja lažnih testova za Kovid-19.

Virtuelna pomoć

Učestali su i slučajevi krađe novca putem elektronske trgovine, najčešće prilikom kupovine medicinskih maski.

Skoro 11 hiljada rublji (127 evra) koje su prikupili posetioci hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Moskvi završilo je u rukama lopova. Prevaranti su na internetu postavili objavu o prodaji sredstava za zaštitu. Predstavnici posetilaca hrama su kontaktirali prodavca i naručili 10 kutija sa po 50 maski i unapred platili za kompletnu porudžbinu. Ali, trgovac je nakon što je dobio novac, prestao da se javlja. Policija je pokrenula krivični slučaj zbog prevare.

© Sputnik / Aleksandr Krяžev / Uđi u bazu fotografijaKriminalci varaju ljude i na prodaji sredstava za ličnu zaštitu i zloupotrebljavaju prikupljanje pomoći
„Raduju se maskama“: Kako prevaranti obmanjuju građane  - Sputnik Srbija
Kriminalci varaju ljude i na prodaji sredstava za ličnu zaštitu i zloupotrebljavaju prikupljanje pomoći

Poznati ruski sajtovi „Avito“ i „Jula“ su 17. marta obustavili objavljivanje oglasa za prodaju medicinskih maski zbog brojnih činjenica špekulacije.

Treba napomenuti da su kineski mediji upozoravali svetsku javnost da takav talas treba očekivati početkom februara. Policija u Kini se aktivno borila sa lažnim filantropima: prevaranti su stvarali fondove za sakupljanje novca za kupovinu maski, a zatim su nestajali sa prikupljenim novcem. Društvene mreže na ruskom jeziku su takođe prepune ponuda za doniranje novca zaraženim sunarodnicima, i ne samo to.

„U slučaju prevare mogu i moraju se sprovesti operativne istražne mere, kao i preliminarne istrage, to jest, ako postoji razlog da se veruje da postoji prevara i obmanjivanje neograničenog broja lica“, rekao je član advokatske komore Moskve Aleksandar Inojadov.

Stara dobra opreznost

Kako ne postati žrtva prevaranata u doba totalnih dezinformacija, govorio je pukovnik policije u Moskvi Kiril Maslov.

„U poslednje vreme sve su češća krivična dela udaljene prirode (putem interneta). Ovo je veoma pogodno za prevarante: ne moraju satima da prate svoju žrtvu, da bi joj ukrali torbicu ili telefon. Dovoljno je imati kompjuter sa pristupom internetu i moć ubeđivanja i nagovaranja. Dalje potencijalna žrtva sve radi sama. Najčešće su stariji građani oni koji padaju na trikove prevaranata na daljinu. I sve to jer su vrlo poverljivi“, saopštio je Maslov.

Darknet - Sputnik Srbija
Krađa podataka učetvorostručena zbog prelaska na rad od kuće

Prema njegovim rečima, ako se slede jednostavna pravila, mogu se izbeći neprijatnosti.

„Nikada ne saopštavajte nepoznatim ljudima preko telefona svoje lične podatke i podatke svoje bankovne kartice. Ako vas neko pozove, predstavi se kao zaposleni u nekoj banci i saopšti o navodnoj krađi novca sa vašeg računa, ne nastavljajte taj razgovor, nego samo spustite slušalicu i pozovite u kancelariju banke na broj koji se nalazi na poleđini vaše kartice. Ispričajte šta se desilo. U toku razgovora ne govorite kod od tri cifre, koji se nalazi na poleđini vaše kartice, čak ni kada razgovarate sa službenikom banke koga ste vi zvali. Izbegavajte kupovinu na sumnjivim sajtovima ili prenos sredstava pre dobijanja proizvoda.“

Ni u kakvom slučaju ne treba paničiti i slepo verovati nepoznatim ljudima, čak i ako vas ubeđuju u svoje najbolje namere.

„Prevaranti se mogu predstaviti kao bilo ko: kao službenik u banci, zdravstveni radnik, čak i kao rođak. Ne upadajte u njihove klopke, uvek budite smireni i pre nego što obavite bilo kakvu operaciju koja se tiče novca, pozovite svoje najbliže, recite im šta planirate, i ne dozvolite da vas prevare“, zaključio je oficir.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala