U vreme pandemije koronavirusa prevaranti vrebaju s društvenih mreža

© Flickr / Richard PattersonSajber-kriminal
Sajber-kriminal - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prevaranti su se aktivirali na društvenim mrežama zbog pandemije koronavirusa. Oni šalju poruke sa lažnim preporukama za prevenciju bolesti u cilju prikupljanja ličnih podataka korisnika, saopštila je pres-služba Roskomnadzora.

Ukradene informacije zlonamerni ljudi koriste za dopunu baza podataka neželjene pošte, virusnu zarazu uređaja i krađu platnih podataka.

Savezna služba Rusije za nadzor komunikacija, informacionih tehnologija i medija (Roskomnadzor) preporučila je da se ne otvaraju sumnjivi linkovi, da se koriste samo poznati izvori, kao i da treba voditi računa pri unošenju podataka sa bankovnih kartica pri onlajn kupovini.

„Obratite pažnju na naziv sajta: ako sadrži razne simbole ili slova koja se ne podudaraju sa originalnim nazivom sajta ili brenda, onda je verovatno u pitanju sajt prevaranata“, naveo je Roskomnadzor.
Napad internet virusa na kompjutersku mrežu - Sputnik Srbija
Ruski ekspert: Evo kako da se zaštitite od krađe ličnih podataka tokom koronavirusa

Pandemija koronavirusa

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je za dan registrovala 13.903 slučaja zaraze koronavirusom novog tipa u svetu, dok je umrlih 862, pokazuju podaci izveštaja SZO objavljeni sinoć na sajtu te organizacije.

Tako je, prema informacijama SZO, ukupan broj obolelih dostigao 167.511, od čega je više od pola – 86.434 – registrovano van kontinentalne Kine. Broj smrtnih slučajeva je porastao na 6.606 (3.388 umrlih van Kine).

Podsetimo, Svetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta epidemiju novog koronavirusa KOVID-19 za pandemiju.

Pratite najnovije informacije o pandemiji novog koronavirusa na Sputnjiku.

 

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala