Tramp: Nisam obećao Rusiji i Rijadu ustupke u vidu smanjenja proizvodnje nafte

© AP Photo / Evan VucciAmerički predsednik Donald Tramp
Američki predsednik Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da tokom razgovora sa rukovodstvom Rusije i Saudijske Arabije o svetskim cenama nafte nije bilo govora o mogućim ustupcima SAD u vidu smanjenja proizvodnje.

„Oni žele da smanje proizvodnju, i to bi bilo dobro za njihove zemlje. Nismo razgovarali o ustupcima SAD", rekao je Tramp na pres-konferenciji, odgovarajući na pitanje novinara da li je obećao neke ustupke u smislu smanjenja proizvodnje nafte u SAD.

Istovremeno, Tramp je dodao da bi Rusija i Saudijska Arabija uskoro mogle da sklope sporazum kada je reč o količinama proizvodnje nafte u cilju poboljšanja situacije na svetskom tržištu.

„To bi bilo odlično za Rusiju i Saudijsku Arabiju. Nadam se da će sklopiti sporazum – to je ono što su mi rekli. Nadam se da će se to uskoro desiti", istakao je američki lider.

Ranije je Tramp izjavio da se nada da će Saudijska Arabija i Rusija smanjiti proizvodnju nafte za 10 miliona barela dnevno. Međutim, iz Kremlja su odmah reagovali i saopštili da nije bilo nikakvog razgovora ruskog lidera sa saudijskim princem.

U međuvremenu saudijska agencija je javila da je Rijad pozvao da se hitno održi sastanak članica OPEK-a kako bi se postigao sporazum o stabilizaciji tržišta nafte.

Početkom marta države OPEK+ nisu uspele da se dogovore o promenama parametara sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte, niti o njegovom produženju. Saudijska Arabija insistira na dodatnom smanjenju proizvodnje, što nije u interesu Rusije koja se zalaže za očuvanje sadašnjeg dogovora.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala