Milačić pisao crnogorskom vrhu: Odbili ste pomoć Srbije, a NATO vas je ispalio

© Foto : Sputnjiku ustupila Prava Crna Gora/dowellMarko Milačić
Marko Milačić - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić obratio se crnogorskim zvaničnicima nakon odbijanja NATO-a da pruži traženu pomoć Crnoj Gori.

Pismo prenosimo u celosti:

Nakon što je Crna Gora prošle sedmice NATO savezu zvanično zatražila hitnu pomoć zbog epidemije korona virusa, tražeći milione hirurških maski i rukavica, stotine hiljada naočara i vizira, stotine hiljada hirurških haljina i kecelja, stotine respiratora, bronhoskopa, laringoskope, aspiratore, EKG aparate, defibrilatore i brojna druga medicinska sredstva, danas smo dobili zvaničan odgovor da od takve pomoći nema ništa, te se od cijelog NATO-a javila samo članica Holandija, ponudivši da svojim teretnim avionom dopremi određenu medicinsku pomoć Crnoj Gori i to iz – Kine.

Zastave Crne Gore i NATO-a - Sputnik Srbija
Umjesto respiratora NATO ponudio Crnoj Gori „taksi usluge“

Zvaničan odgovor NATO saveza na hitnu molbu Crne Gore za pomoć stigao je iz EADRCC – NATO-ovog Evroatlantskog centra za koordinaciju odgovora na katastrofe u kojem se kaže: „Vlada Holandije će pružiti podršku Crnoj Gori u organizovanju da se avionom prebaci lična zaštitna oprema iz Kine u Crnu Goru.“

Riječ je o do sada neviđenoj javnoj blamaži zvanične Crne Gore koja je godinama na sva zvona, a naročito u periodu kampanje za ulazak u NATO, promovisala tezu o benefitima članstva u NATO savezu, u dijelu odgovora na vanredne situacije.

NATO savez je ovim činom pokazao pravo lice: da nije riječ o savezu za mir, kako sami sebe zajedno sa domaćim atlantistima predstavljaju. U trenutku dok im zvanična Crna Gora hitno traži poduži spisak medicinske pomoći, oni nude samo avion i to za dopremanje medicinskih sredstava, ne sa njihovog Zapada, već iz Kine.

Marko Milačić - Sputnik Srbija
Milačić: Crna Gora od NATO-a ne dobi ni hanzaplast, već samo osiromašeni uranijum /video/

Stoga, pitam predsjednika Đukanovića, premijera Markovića, ministra odbrane Boškovića i ministra spoljnih poslova Darmanovića, ali i druge domaće pozicione i opozicione NATO lobiste da li je ovo NATO solidarnost o kojoj nam godinama pričate? Da li su avio-taksi usluge NATO saveza strateška pomoć u trenucima kada tražite respiratore, EKG aparate i milione maski i rukavica?

Gdje vam je sada vaš NATO? Gdje vam je sada, kako volite da kažete, „NATO kišobran“ da vas zaštiti od korona virusa? Šta sada imate da kažete kada vas je vaš NATO ostavio na cjedilu pred očima cijele međunarodne javnosti? Da li vam je ovo, domaći NATO partneri, zahvalnost NATO saveza, što za njihove potrebe konstantno šaljete naše vojnike da širom svijeta rizikuju svoje živote?

Da li vas je sramota što NATO neće da vam pošalje ni peškire, prostirke za krevete, ubruse i medicinski alkohol, da ne govorim o respiratorima i bronhoskopima? Da li vas je sramota kada vas vaš partner ovako javno ispali? Da li imate nešto da kažete u odbranu „najmoćnijeg saveza u istoriji“, koji vas nije udostojio ni pomoći u ubrusima?

Marko Milačić lider Prave Crne Gore - Sputnik Srbija
Milačić poručio vlastima u Crnoj Gori: Vama trebaju respiratori za dušu /video/

Dok se zvanična Crna Gora oslonila samo na, ovakve, partnere, u susjednoj Srbiji, koja je na prvo mjesto stavila javno zdravlje, a ne politikantstvo, uveliko stiže pomoć iz Kine i Rusije. Tako upravo danas i sjutra u Srbiju stižu 11 aviona humanitarne pomoći iz Rusije, a konstantno iz Kine. Italija takođe dobija pomoć iz Rusije. Čak su i Sjedinjene američke države juče dobile prvi kontigent pomoći iz Rusije.

Ovo pokazuje da u vremenima velikih kriza ozbiljne države po strani stavljaju politiku i geopolitiku, za razliku od zvanične Crne Gore, kojoj je i u ovim teškim vremenima na prvom mjestu antiruska i antisrpska politika, ispred borbe protiv Korona virusa.

Na kraju, da li su ovo, Đukanoviću, ovi respiratori koje nećete dobiti od NATO saveza, oni respiratori na koje ste računali kada ste odbili pomoć u respiratorima iz bratske Srbije?

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala