Kremlj: Rusija i Saudijska Arabija nisu počele konsultacije o nafti

© Reuters PhotographerNaftni terminal u Novorosijsku
Naftni terminal u Novorosijsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Konsultacije Rusije i Saudijske Arabije o situaciji na tržištu nafte još nisu počele, nikakvi kontakti nisu planirani na nivou lidera, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Na pitanje novinara da objasni da li su takve konsultacije planirane za danas ili sutra na nivou predsednika, Peskov je odgovorio negativno.

Američki predsednik Donald Tramp u sredu je izjavio da će, prema njegovom mišljenju, Rusija i Saudijska Arabija u sledećih nekoliko dana razraditi neko rešenje o cenama nafte. 

Peskov je, takođe, istakao da za sada nema govora ni o kakvim dogovorima u zamenu za OPEK+.

Putin i Tramp zaista su razgovarali o situaciji na energetskim tržištima, naftnim tržištima. „Niko nije zadovoljan ovom situacijom, o tome smo već saopštavali“, odgovorio je Peskov na pitanje da li se razgovara o novom sporazumu koji bi zamenio OPEK+.

U sredu je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio da Rusija zajedno sa drugim zemljama, osnovnim proizvođačima i potrošačima nafte, mora da razradi rešenja koja bi ublažila situaciju na naftnom tržištu.

Početkom marta države OPEK+ nisu uspele da se dogovore o promenama parametara sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte, niti o njegovom produženju. Saudijska Arabija insistira na dodatnom smanjenju proizvodnje, što nije u interesu Rusije koja se zalaže za očuvanje sadašnjeg dogovora.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala