Izlaziš na duel sa ruskim medvedom? Pripremi se da izgubiš

CC0 / piksabej / Naftno polje
Naftno polje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prestolonaslednik Saudijske Arabije Muhamed bin Salman el Saud  uvukao je kraljevstvo u samoubilčaki duel sa ruskim medvedom, u kojem će najveće gubitke pretprpeti Saudijci, piše izdanje „El Arabija“ o posledicama neuspelih pregovora članica OPEK-a plus u martu.

Autor članka ističe da nakon što prošlog meseca članice OPEK plus nisu uspele da se dogovore o smanjenju proizvodnje nafte, Saudijci su oborili cene crnog zlata do 30 dolara po barelu, povećavši proizvodnju do 13 miliona barela dnevno.

To je, kako navodi izdanje, stvorilo probleme svim zemljama-izvoznicama, iako eksperti pokušavaju da uporede lidere na tržištu, a to su Rusija i Saudijska Arabija.

Prema navođenju izdanja, rublja je u padu usled neuspeha pregovora, a najveće ruske kompanije pretrpele su gubitke.

Istovremeno, autor članka ističe da Moskva mnogo manje zavisi od nafte nego Rijad. Prihodi od prodaje nafte činili su dve trećine prihoda kraljevstva u 2018. godini, uprkos činjenici da je poslednjih godina crno zlato značajno izgubilo na vrednosti.

Udeo poreza u državnim primanjima Saudijske Arabije je za 18 godina porastao sa 4,4 odsto na skoro jednu trećinu, a budžetski suficit zamenjen je deficitom, koji je 2015. godine dostigao 103 odsto BDP-a i smanjio se za 33 odsto u BDP 2018. godini.

Pad cena nafte

Podsetimo, početkom marta države OPEK plus nisu uspele da se dogovore o promenama parametara sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte, niti o njegovom produženju. Saudijska Arabija insistira na dodatnom smanjenju proizvodnje, što nije u interesu Rusije koja se zalaže za očuvanje sadašnjeg dogovora.

U svetlu raspada sporazuma OPEK plus, kao i usporavanja potražnje na tržištu usled izbijanja virusa korona, cene nafte su se gotovo prepolovile od početka marta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala