Nuklearne i biološke trupe ruske vojske u borbi protiv korone

© Sputnik / Pavel Lisicыn / Uđi u bazu fotografijaVojnici na obuci protiv zračenja i biološke i hemijske zaštite
Vojnici na obuci protiv zračenja i biološke i hemijske zaštite - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Sverdlovsku su nuklearne, biološke i hemijske trupe Ruske vojske za zaštitu prvi put primenile nove unificirane mašine UTM-80M za borbu protiv virusa korona i „kompletno specijalno čišćenje vojne tehnike“.

Tom prilikom trupe za zaštite Strateških oružanih snaga dezinfikovale su više od 80 jedinica tehnike, uključujući i sisteme za lansiranje pokretnog raketnog sistema“, navedeno je u saopštenju vojnog odseka.  

„Jedinstvene mašine omogućavaju potpuno čišćenje do pet jedinica gabaritne vojne tehnike za sat vremena.“

Nuklearne i biološke trupe eliminišu koronu

Prema zvaničnim podacima, nuklearne, biološke i hemijske trupe zaštite Rusije sastoje se od 15 laboratorija, 2065 mašina za specijalno čišćenje i 20 hiljadapripadnika  vojnog osoblja. Do 2027. godine snabdevanje ovih trupa modernim modelima posebne opreme trebalo bi da dostigne 93 odsto.

Lekar u zaštitnom odelu u bolnici u Moskovskoj oblasti - Sputnik Srbija
„Rosteh“ razvio novo zaštitno odelo za virus korona

Eliminacija pretnji od infekcije

UTM-80M je namenjen za degazaciju, dekontaminaciju i dezinfekciju gabaritnih objekata, naoružanja i vojne tehnike. Mašina može da radi pomeranjem plaforme operatera duž objekta koji se čisti na visini do 10 metara. Kompleks UTM-80M konstruisala je „Inženjersko-industrijska kompanija“ („Inprokom“). 

Prema podacima ovog preduzeća, osim dezinfekcije, mašina može da čisti vojnu tehniku od leda, uzima vodu iz rezervoara, podgreva tečnost u rezervoarima na niskim temperaturama, da stvara neophodnu koncentraciju deterdženta (za pranje hemijskih supstanci), da obezbeđuje radio-komunikaciju i razmenu kodirane informacije preko telefona. 

UTM-80M je konstruisana na šasiji KamAZ-63501. Posadu kompleksa čine tri čoveka, masa je 26,24 tone, kapacitet tri rezervoara od šest hiljada litara, maksimalna visina objekta koji se čisti je 17 metara.

„Ovaj sistem omogućava upotrebu mašine za specijalno čišćenje raketne tehnike, vojne tehnike kopnene vojske, kao što su taktički raketni kompleks ’Točka U‘, tenkovi T-72B3, oklopni transporter BTR-82A, borbena vozila pešadije BMP-2 u teško prohodnim mestima na maršu“, navedeno je u materijalu Ministarstva odbrane Rusije.
Laboratorijska ispitivanja - Sputnik Srbija
U Rusiji napravljena tri preparata protiv virusa korona

Osim UTM-80M, nuklearne, biološke i hemijske trupe zaštite koriste i specijalne mašine-stanice ARS-14KM. Ona je takođe predviđena za dezinfekciju, degazaciju i dekontaminaciju naoružanja i vojne ehnike, pojedinih delova terena i puteva, privremenih skladišta vode, transporta i zagrevanja različitih hemijskih rastvora. 

„Iskustvo u Italiji“

Prema mišljenju stručnjaka, trupe zaštite Rusije opremljene su na prilično visokom tehničkom nivou. Više od 20 mašina za dezifekciju, specijalna oprema, specijalisti iz oblasti virusologije i medicinske ekipe poslate su u Italiju transportnim avionima Il-76. U noći 26. marta konvoj sa ruskim trupama završio je marš u gradu Bergamo.

„Ruski konvoj uključuje mobilni kompleks za analizu i dijagnostiku, pokretnu dezinfekcijsku opremu sa zalihama dezinfekcionih sredstava i posebnu opremu za pružanje kvalifikovane pomoći teškim pacijentima koji su oboleli od koronavirusne infekcije“, navodi se u izveštaju Ministarstva odbrane Ruske Federacije.

Ministarstvo odbrane ističe da su osim vojne tehnike, specijalisti nuklearnih, bioloških i hemijskih trupa dezinfekovali određene delove terena i puteva, kontejnera za privremeno skladištenje i transport vode, kao i specijalnu opremu za čišćenje.

Otvaranje saobraćajnice na južnom podnožju Kutuzovskog prospekta - Sputnik Srbija
Bespilotni automobili dezinfikuju ulice Rusije

Prema rečima generala potpukovnika Igora Kirilova, načelnika trupa zaštite oružanih snaga, „vojno osoblje će steći veliko iskustvo u suočavanj

u sa posledicama na drugom mestu, u interesu cele države“. Naglasio je da misija u Italiji „ni na koji način neće uticati na borbenu spremnost i sposobnost trupa da izvršavaju misije“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala