„Nindža dostavljači“ radnim danima nose na kašiku, a vikendom – pečenje! Kako rade kafane u karantinu

© Sputnik / Radoje PantovićRažanj
Ražanj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Strašljivijima, koji su naručili dostavu hrane tokom vanrednog stanja, sišlo je srce u pete u susretu sa nekim dostavljačima. Uz rukavice i maske, dostavljači su „zamotani“ kao nindže i neodoljivo podsećaju na dezintifikatore iz „Variole vere“ ili spaljivače knjiga iz „Farenhajta 451“. Građani radnim danima naručuju kuvana jela, a vikendom padne i pečenje.

Od uvođenja vanrednog stanja u Srbiji, ugostitelji su prešli na onlajn poslovanje. Uprkos prelasku na „režim dostave“, ugostiteljstvo je, pod naletom pandemije virusa korona, doživelo težak udarac i našlo se na ivici isplativosti. Kao i većina privrednih grana.

U zemlji u kojoj je kafana najdemokratskija institucija u kojoj su, između ostalog, osnivana pozorišta i pripremani prevrati i bune, uvođenjem vanrednog stanja zbog pandemije virusa korona, prešlo se na kućnu dostavu.

Kao i većina fast-fud lanaca pre vanrednog stanja, na kućnu dostavu su prešli i ugostiteljski objekti koji ranije nisu praktikovali onlajn poslovanje. U Beogradu gotovo da nema ugostitelja koji na vratima nije okačio kontakt telefon za dostavu, a od proglašenja vanrednog stanja jedina „pošta“ koja se može naći u sandučićima su flajeri koji reklamiraju dostavu hrane i pića.

Za stalne goste – ponedeljkom kuvana jela, vikendom pečenje

U restoranu „Mala Slavija“ Sputnjiku su rekli da im je značajno opao promet od uvođenja vanrednog stanja. Jedan njihov objekat uopšte ne radi dok je u drugom pala zarada za dve trećine.

Dostavu rade isključivo za stalne goste, uz poneku porudžbinu koja stigne preko aplikacije „donesi“.

„Naručuju se kuvana jela, roštilj i pečenje. Radnim danima više se traže kuvana jela, a vikendom pečenje. Radimo do 16 časova jer još nismo dobili dozvolu za rad do 20. Najviše narudžbina dobijamo oko 15, pa neke moramo i da odbijemo da bi zaposleni mogli da stignu kućama do 17 časova“, kažu u „Maloj Slaviji“.

Koriste se sve propisane mere bezbednosti, a dostavljači nose maske i rukavice. Pojačana je dezinfekcija, u restoran niko ne ulazi osim zaposlenih kuvara. Čak i kad neko dođe po naručenu hranu, uruče mu je „ipred objekta“.

Ko se kasno budi – ostaje gladan

Slično je i u dorćolskom restoranu „Don Gedža“. Dostavljači koriste standardnu opremu – maske i rukavice. U kuhinji se primenjuju „standardne mere zaštite“, kao i u vreme pre uvođenja vanrednog stanja, uz pojačanu dezinfekciju.

„Ljudi se kasnije bude, tako da prve porudžbine primamo oko podne. Radimo do 15 časova da bismo mogli da napustimo restoran do 15.30 i stignemo kućama. Neke porudžbine moramo i da odbijemo da bismo stigli da zatvorimo na vreme“, rekli su nam u „Don Gedži“.

Kao i pre uvođenja vanrednog stanja, u „Don Gedži“ se uglavnom naručuju i kuvana jela i specijaliteti sa roštilja.

I za kraj: Jedan boem nam se požalio ovih dana:

„A šta ćemo mi koji ne idemo u kafanu samo da bismo ručali? Kako da preko interneta naručim rakijicu, konobaricu, tamburicu i merak… Nekad je bila popularna ’Zlatna moruna’, a sad će izgleda ’Zlatna korona’“, našalio se sugrađanin u crnohumornom maniru.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala