Evro i dolar ponovo jačaju prema rublji, na tržištima pada cena nafte

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaDisplej kursne liste na menjačnici u Moskvi
Displej kursne liste na menjačnici u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dolar i evro ponovo jačaju prema rublji, prvi put od 19. marta, pokazuju podaci sa Moskovske berze, pa je tako vrednost jednog dolara preko 80 rubalja, a evra više od 89 rubalja. Istovremeno, na svetskim tržištima padaju cene nafte.

 

Svetske cene nafte jutros su pale za više od četiri odsto zbog zabrinutosti usled uticaja širenja novog virusa korona na globalnu potražnju za sirovinama, pokazuju podaci sa berzi.
Prema podacima od 7.58 po moskovskom vremenu (6.58 po srednjoevropskom vremenu), cena junskih fjučersa severnomorske nafte tipa „Brent“ pala je za 4,15 odsto, odnosno, na 26,78 dolara po barelu.

Istovremeno, cena majskih fjučersa nafte tipa „VTI“ pala je za 4,6 odsto, odnosno, na 20,51 dolar po barelu.

U toku noći cena nafte tipa „VTI“, prvi put od 2002. godine, iznosila je manje od 20 dolara po barelu, odnosno, 19,92 dolara po barelu.

Podsetimo, početkom marta države OPEK+ nisu uspele da se dogovore o promenama parametara sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte, niti o njegovom produženju. Saudijska Arabija insistira na dodatnom smanjenju proizvodnje, što nije u interesu Rusije koja se zalaže za očuvanje sadašnjeg dogovora.

U svetlu raspada sporazuma OPEK plus, kao i usporavanja potražnje na tržištu usled izbijanja koronavirusa, cene nafte su se gotovo prepolovile od početka marta.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala