Ništa od šetanja ljubimaca: Građani pišu peticiju – šta će biti sa psima ako se ne usvoji

CC BY-SA 2.0 / Bönisch / Haski
Haski - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlada Srbije povukla je odluku kojom se dozvoljava šetanje kućnih ljubimaca u trajanju od 20 minuta u periodu između 20 i 21 sat. Mnogi vlasnici pasa zabrinuti su za svoje ljubimce, pa se na internetu pojavila i peticija za vraćanje odluke o šetnji na snagu.

Povlačenje odluke za šetanje kućnih ljubimaca građani nisu prihvatili najbolje, jer smatraju da bi to u velikoj meri loše uticalo na životinje, ali i neke vlasnike, koji su jako vezani za njih.

© Sputnik / Stefan ĐurićGrađani su kupovali i pravili improvizovane kućne toalete za pse
Ništa od šetanja ljubimaca: Građani pišu peticiju – šta će biti sa psima ako se ne usvoji - Sputnik Srbija
Građani su kupovali i pravili improvizovane kućne toalete za pse

Peticija za šetanje kućnih ljubimaca

Tako je obrazloženo u peticiji na internetu, kojom se od Vlade zahteva da vrati na snagu Odluku o večernjoj šetnji kućnih ljubimaca, sa izmenom koja jasno definiše period šetnje od 20.00 do 20.30 sati. U peticiji se navodi da bi time ljubimci dobili 10 minuta dužu šetnju i da bi se zloupotrebe boravka napolju smanjile zbog konkretnog vremenskog okvira.

© Sputnik / Stefan ĐurićZdravim psima biće potrebno nekoliko dana da se prilagode na nove okolnosti
Ništa od šetanja ljubimaca: Građani pišu peticiju – šta će biti sa psima ako se ne usvoji - Sputnik Srbija
Zdravim psima biće potrebno nekoliko dana da se prilagode na nove okolnosti

„Cipi, maltezer koji u oktobru puni pet godina, navikao je na duge večernje šetnje kako bi mogao da izdrži celu noć. Kada mu je onemogućeno da na vreme obavi svoje fiziološke potrebe, Cipi prestaje da pije vodu, odbija hranu, prestaje da se igra i postaje depresivan. Sve i da mu napravimo mesto u stanu gde bi mogao da vrši nuždu potrebno je mnogo vremena da se navikne na nove okolnosti, a za to vreme mu može biti ozbiljno narušeno zdravlje i psihičko stanje“, napisano je u opisu peticije.

Naglašena je i zabrinutost za pojedine vlasnike.

„Ističemo da su za ljude koji imaju kućne ljubimce, oni takođe na neki način članovi njihove porodice koji u teškim momentima samoizolacije, velikom broju ljudi, naročito onima koji su sami, ali i čitavim porodicama, pomažu da se psihički osećaju bolje i lakše prebrode trenutnu situaciju. Pored bolesnih kućnih ljubimaca, ni sami vlasnici se neće osećati dobro“, obrazloženo je u peticiji.

Kritikovanje zloupotrebe

U trenutku pisanja ovog teksta, digitalnu peticiju potpisalo je oko 27.000 ljudi. Mnogi su svoje nezadovoljstvo podelili i na društvenim mrežama, gde su neki za nove okolnosti okrivili upravo one koji su Odluku koristili za druženje i izlazak iz kuće.

Reporter Sputnjika prošetao je beogradskim ulicama kako bi porazgovarao sa vlasnicima. Šetajući ljubimce, zastajali su na nekoliko trenutaka, ali nisu želeli da se javno eksponiraju.

Dok su u nezvaničnim razgovorima jedni bili zabrinuti za zdravlje svojih ljubimaca, drugi su slegnutih ramena prihvatili novonastalu situaciju. Tako je, državši na povodcu belog maltezera, jedna žena kratko prokomentarisala:

„To je, što je. Mokriće na pelenu“.

Kućni toaleti za pse

Druga žena, koja je šetala svog starijeg crnog mešanca, rekla nam je da njen pas, za sada, dobro podnosi to što ne sme da izađe u šetnju 12 sati dnevno, i da je već napravila improvizovani toalet za svog psa, pošto u prodavnici nije našla regularan.

© Sputnik / Stefan Đurić„To je, što je. Mokriće na pelenu“.
Ništa od šetanja ljubimaca: Građani pišu peticiju – šta će biti sa psima ako se ne usvoji - Sputnik Srbija
„To je, što je. Mokriće na pelenu“.

Veterinar Vuk Đurić objasnio je za Sputnjik da će zdravim psima biti potrebno nekoliko dana da se prilagode na novo vreme obavljanja svojih prirodnih potreba i dodao da su veći problem stariji i bolesni psi, koji ne mogu da se toliko dugo suzdržavaju. Zbog toga, njima treba obezbediti kućne toalete.

„To može da bude onaj nalik toaletu za mačke, koji može da se kupi u pet šopovima, ili improvizovani – plitka  posuda u koju će se sipati posip za mačke ili staviti stare novine, gde će oni moći da vrše nuždu u samom stanu. Psi su inteligentne i prilagodljive životinje, tako da već za par dana mogu da nauče da nuždu obavljaju na nekom mestu predviđenom za to“, objašnjava Đurić.
Više igre i pažnje kada je moguće

Đurić dodaje da su psi, kao i mnoge druge životinje, bića koja žive prema navikama i rutini, i naglašava da svaka promena ili narušavanje te rutine može dovesti do stresa i promena u ponašanju.

„Te promene se odražavaju kao nervoza i anksioznost. Najbolje što možemo da učinimo kako bismo im pomogli je da im posvetimo više pažnje i omogućimo više fizičke aktivnosti u periodu dana kada je to moguće“, istakao je Đurić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala