Ne sprečava ih ni korona: Severna Koreja testirala rakete, Rusija osudila postupak

© AP Photo / Ahn Young-joonIzveštaj južnokorejske televizije o lansiranju balističke rakete u Severnoj Koreji
Izveštaj južnokorejske televizije o lansiranju balističke rakete u Severnoj Koreji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Severna Koreja je lansirala dve rakete kratkog dometa u pravcu Japanskog mora, prenosi agencija Jonhap, pozivajući se na Združeni komitet načelnika štabova Južne Koreje. To je četvrto lansiranje u poslednjih mesec dana.

Kako se navodi, rakete su preletele 230 kilometara

„Projektili Severne Koreje su preleteli 230 kilometara na maksimaloj visini od 30 kilometara", prenosi agencija i dodaje da su rakete lansirane iz oblasti Vonsan.

Ističe se da vojna odeljenja Južne Koreje i SAD tesno sarađuju i da analiziraju podatke o lansiranju.

Lansiranje rakete Hvason-14 u Severnoj Koreji - Sputnik Srbija
Kim Džong Un najavio „epohalne promene“

Združeni komitet načelnika štabova kritikovao je Severnu Koreju koja testira rakete kada je ceo svet u teškoj situaciji zbog pandemija virusa korona, i apelovao je da odmah prekinu sa takvim akcijama.

Ruska duma osudila potez Severne Koreje

Zamenik predsedavajućeg komiteta Državne Dume Rusije za odbranu Jurij Švitkin izjavio je da Severna Koreja ne bi trebalo da testira rakete u uslovima pandemije virusa korona, kao i da komitet Državne dume osuđuje takve poteze.

„Iskreno ne mislim da je to povezano sa pandemijom virusa, Mislim da je reč o vojnim vežbama Severne Koreje, koje su planirane. Bez obzira da li ima virusa korona ili nema, oni idu svojim putem. Ipak, u ovoj situaciji to nije u redu. Osuđujemo akcije Severne Koreje ukoliko se potvrdi da su oni zaista lansirali rakete", rekao je poslanik.

On je naglasio da bilo kakve vojne operacije na Korejskom poluostrvu mogu dovesti do eskalacije napetosti i istakao da sve zemlje, koje su uključene u taj proces (SAD, Južna i Severna Koreja) moraju pokazati uzdržanost, kako ne bi dopustili eskalaciju u periodu, kada se ceo svet suočava sa tragedijom kao posledica širenja virusa.

Savet federacije — lansiranje isprovocirale SAD

Član Komiteta za međunarodna pitanja Saveta federacije Oleg Morozov se slaže da nema ništa dobro u postupku Severne Koreje, ali da su to isprovocirale SAD.

Nema ništa dobro u lansiranjima raketa, mi smo protiv nuklearnog programa Severne Koreje. Ali mi razumemo da se Korejci ponašaju tako jer svetska zajednica, pre svega SAD, ne žele stvarne pregovore sa Pjongjangom i diktiraju Severnoj Koreji jednostrane uslove", zaključuje političar.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala