Pandemija — vreme da se vojske pokažu: Virus uzdrmao NATO, ruske snage spremne za borbu

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaU Poljskoj se raspoređuje bataljon NATO-a
U Poljskoj se raspoređuje bataljon NATO-a  - Sputnik Srbija
Pratite nas
NATO snage pokazale su da nisu sposobne da izdrže bakteriološke napade - zbog Kovida-19 Alijansa smanjuje kontigente u stranim bazama, učestalost virusa je veća među američkom vojskom, nego među stanovništvom, dok istovremeno, u Oružanim snagama Rusije nema nijedan slučaj zaraze, nego vojnici pomažu zemljama NATO-a da se izbore sa pandemijom.

Broj obolelih virusom korona u američkoj vojsci ove sedmice naglo je skočio za 60 odsto, priznao je Pentagon. Zabeleženo je najmanje 227 slučajeva obolenja, piše ruski portal „Vzgljad". Kako se navodi, od milion vojnika obolelo je njih 175, dok je među milion civila u SAD od virusa korona obolelo 135 ljudi.

S obzirom na takvu situaciju, Pentagon je naložio da se pojačaju mere predostrožnosti u svim objektima u zemlji, kao i u inostranstvu. Portparolka Pentagona Alisa Farah saopštila je da su u svim objektima mere podignute na četvrti stepen od pet mogućih, a vojnicima u inostranstvu savetovano je da se pripreme za mogući povratak kući.

Pandemija je uticala i na aktivnost Alijanse u celini, pa je Amerika obustavila prebacivanje vojnika koji su na tlu Evrope trebali da učestvuju u vojnoj vežbi  „Branilac Evrope 2020“.

Ruska vojska spremnija od američke i evropske

U to vreme, ruski vojnici se pripremaju za bitku protiv nevidljivog protivnika. Miistarstvo odbrane je 26. marta objavilo snimak sa vojnih vežbi snaga za radijacijsku, hemijsku i biološku zaštitu Zapadnog i Centralnog vojnog okruga. Vojnici su dezinfikovali ulice, objekte i jedni druge. 

Prema mišljenju vojnih stručnjaka, visoka stopa zaraženih među američkom vojskom ukazuje na to da su kršili pravila higijene i da su ostvarivali aktivan kontakt sa civilima. 

Urednik lista „Arsenal otečestva" Aleksej Leonkov smatra da će virus korona uneti izmene na karti sa lokacijama američkih baza, posebno na zapadu Evrope, gde sada „hara virus".

„Najverovatnije će u bazama ostati minimalan broj ljudi, jer ne mogu da se izbore sa pretnjom, dok će se ostali vratiti u SAD", smatra on.

Stručnjaci su saglasni da svaka savremena armija, poput američke, kineske ili ruske, mora umeti da izađe na kraj sa bakteriološkim napadima, odnosno, pojavljivanje Kovida-19 za vojsku ne predstavlja ništa novo.

Prema rečima eksperata, ruska vojska se pokazala spremnija od evropske i američke, o čemu svedoči i statistika obolelih - u ruskoj vojsci nema nijedan slučaj zaraze virusom korona. Vojni analitičar, dr Konstantin Sivkov objašnjava da je takav rezultat postignut zahvaljujući nasleđu sovjetskog zdravstenog sistema, čija se pravila i standardi primenjuju i danas.

Američki vojnici na vojnim vežbama Dostojni partner 2018 u okviru NATO-a u Gruziji - Sputnik Srbija
Moskva pokušava da urazumi Evropu: Ne održavajte NATO vežbe u doba korone

„Američka vojska je pogođena virusom, dok u ruskoj vojsci nema nijedan slučaj bolesti. U ruskoj vojsci sistem biološke zaštite je izgrađen na sovjetskim standardima, koji su kombinovani sa savremenim naučnim dostignućima", ističe on.

Prema njegovim rečima, u Ministartsvu odbrane Rusije, kao i u vojsci Kine postoji više od 20 jedinica za suprotstavljanje biološkim opasnostima, dok armije drugih zemalja nemaju takve jedinice.

„Nije slučajno kineska vojska pružila pomoć gradovima u karantinu. Kina je nasledila ovu vrstu jedinica od Sovjetskog Saveza, jer su sve kineske stručnjake 50-60-ih godina prošlog veka obučavali sovjetski eksperti", naglašava Leonkov.

Ekspert je dodao da u uslovima epidemije vojnici moraju pomagati civilima, ali je istovremeno iznenađen što uloga vojske u žarištima virusa u Francuskoj i Americi - nije od nekog značaja.

„Ako oni imaju takve vrste vojske, koliko dugo su vežbali eliminisanje posledica biološkog napada?", zapitao se ekspert.

Podsetimo, Rusija je poslala u Italiju više od 100 ruskih vojnih virologa i lekara, sisteme za aerosolnu dezinfekciju transporta i teritorije, kao i medicinsku opremu.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala