Moskva pokušava da urazumi Evropu: Ne održavajte NATO vežbe u doba korone

Pratite nas
Moskva je pozvala evropske zemlje da odustanu od aktivne faze NATO vežbi „Branilac Evrope“, planirane u dane obeležavanja 75. godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Te manerve, koji se održavaju u jeku pandemije koronavirusa, vojni eksperti vide kao demonstraciju moći.

Planirana NATO vojna vežba "Branilac Evrope 2020" biće održana smanjenim obimom, ali neće biti odložena niti otkazana, smatraju vojni stručnjaci.

„Organizovati vojne vežbe u vreme kada je situacija u svetu tako krhka i nebezbedna, potpuno je neodgovorno. Pozivi Rusije su prirodni - ko će ako neće Rusija? Ko će urazumiti te ljude? I to je učinjeno ispravno. Ali, nažalost, mislim da odgovor druge strane neće uslediti", kaže ruski vojni ekspert Ivan Konovalov, komentarišući izjavu zamenika ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandra Gruška koji je rekao da je Moskva pozvala evropske zemlje da odustanu od aktivne faze NATO vežbi „Branilac Evrope 2020“ tokom proslave 75. godišnjice Dana pobede, u maju ove godine.

U vreme pandemije potrebna je saradnja a ne NATO vežbe

Prema njegovim rečima, u trenutku kada će ceo svet pognuti glavu pred sećanjem na one koji su pobedili fašizam i oslobodili Evropu, zapadni propagandistički centri će povećati svoju informacionu kampanju, optužujući Rusiju za agresivne namere i sve ostale grehe.

Gruško je naglasio stav Moskve da su u senci pandemije svi instrumenti međunarodne saradnje, uključujući i vojne, izuzetno potrebni, a da trenutna situacija pokazuje apsolutnu glupost NATO i drugih odluka donetih u SAD-u o prekidu svih kontakata duž vojne linije.

NATO ne odustaje ni od manevara, ni od rusofobije

Plan najambicioznije vojne vežbe SAD i NATO članica na Starom kontinentu prepolovljen je zbog najmanje 35 slučajeva zaraženih koronavirusom u američkim oružanim snagama u Evropi, a ima najava da će biti izvedeno oko 40-45 odsto zacrtanih aktivnosti.

Američke snage u Evropi broje oko 72.000 vojnika, a do 20. marta je registrovano 35 obolelih od koronavirusa i oko 2.600 ljudi je iz predostrožnosti u samoizolaciji.

Komandant američkih vojnih snaga u Evropi general Tod Volters je rekao da to neće uticati na spremnost jedinica da učestvuju u eventualnoj odbrani kontinenta. On nije naveo u kojim zemljama se nalaze zaraženi vojnici, ali ruski mediji podsećaju da se velike američke vojne baze nalaze u Italiji, Španiji i Nemačkoj, gde je zabeležena najteža situacija zbog pandemije koronavirusa.

Pentagon je prethodno obustavio i prebacivanje u Evropu vojne tehnike i trupa koje su trebale da učestvuju u manevrima, ali generalno vežbe nisu otkazane. Konovalov kaže da se to dešava zbog nevoljnosti SAD i NATO-a da se odreknu rusofobskih ideja, čak i u ovakvoj situaciji.

„NATO je delimično smanjio obim vežbi, mada u principu ne želi da odustane od održavanja manevara. To je interesantan momenat. U vežbama je trebalo da učestvuje 20 hiljada Amerikanaca, a više Evropljana. Sada su prebacili šest hiljada američkih vojnika u Evropu i dalje prebacivanje trupa je obustavljeno. To znači da su NATO i SAD prepoznale opasnost od pandemije, ali svejedno ne žele da odustanu od vežbi, jer zapravo ne žele da odustanu od - rusofobije. Te vežbe nikome nisu potrebne, jer je to dodatni gubitak novca za NATO i za SAD, i to dodatno iritira Evropljane - svi oni razmišljaju o koronavirusu, a oko njih će ići američki tenkovi i pucaće topovi. Kome je to potrebno? Međutim, NATO želi da podseti da je Rusija navodno opasna“, ističe Konovalov.

Rusija spasava svet, dok NATO zvecka oružjem

Ekspert istovremeno ističe da Rusija daje primer kako se treba ponašati u situaciji u kojoj je ceo svet zadesila pošast koja ne bira koga će napasti i za koju ne postoje granice.

„Rusija deluje, spašavajući svet od globalne nesreće. Ruska vojska je otišla u Italiju da spasi italijanske državljane. Ovo je pokazatelj kako se treba ponašati u takvoj situaciji“, zaključio je vojni ekspert.

Pored toga, Rusija je na vlastitu inicijativu prestala da izvodi vojne vežbe u blizini granica zemalja-članica NATO-a, dok Severnoatlanska alijansa očigledno nije spremna da preduzme realne korake u cilju smanjenja napetosti u Evropi.

Podsetimo, vežba „Branilac Evrope 2020“ trebalo je da bude paralela sa vežbom REFORGER iz vremena hladnog rata u Evropi, koja je simulirala razmeštanje NATO-a u Zapadnu Nemačku u slučaju sukoba sa Sovjetskim Savezom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala