Bombardovanje SRJ: Srbin koji je otkrio pakleni plan NATO-a /video/

© SputnikGodišnjica NATO agresije
Godišnjica NATO agresije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prošla je 21 godina od agresije NATO snaga na Saveznu Republiku Jugoslaviju, u kojoj je za 78 dana poginulo između 1.200 i 3.000 ljudi. Sputnjik je prošle godine pokrenuo veliki medijski projekat o bombardovanju ’99, čiji je rezultat serijal od 20 kratkih dokumentarnih filmova.

Secirali smo NATO zločin iz 1999. iz svih uglova. U narednim danima ćemo vam predstaviti dokumentarce iz video-serijala „20 godina od NATO agresije“.

Srbin koji je otkrio pakleni plan NATO-a

Posle Dejtonskog sporazuma 1995. procena državnog vrha SR Jugoslavije bila je da vojska treba da se sprema za nove izazove, jer je bio usvojen zaključak da se nije završilo cepanje zemlje po šavovima.

Znalo se da je agresija neminovna, ali je bila nepoznanica kojim tempom će biti izvršena i u kojoj formi.

Imajući u vidu da je zemlja bila izolovana i da nismo imali vojnog predstavnika u Briselu, bilo je neophodno da država pošalje čoveka sa diplomatskim iskustvom koji poznaje geopolitičke prilike. Bez ikakve konkurencije na jesen 1995. Vrhovni savet odbrane je odlučio da u belgijsku prestonicu bude poslat tada pukovnik, a kasnije i general Jovan Milanović, koji je bio na ključnom mestu za strategijske procene i analize u Generalštabu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala