Razvejan popularni mit o koroni

© Sputnik / Kirill Braga / Uđi u bazu fotografijaPoliklinika u Rusiji
Poliklinika u Rusiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Klimatski uslovi ne utiču na širenje virusa korone, piše „Il Đornale“, pozivajući se na italijanske lekare.
Između ostalih, virusolog Roberto Burioni je razvejao mit da pandemija može početi da jenjava na leto, kad počnu temperature da rastu. Stručnjak navodi da su u borbi protiv virusa efikasne samo restriktivne mere koje su već uvele neke države. Lekar je podsetio da se sve respiratorne bolesti manje prenose kada dođe lepo vreme, dok se klice u vazduhu isparavaju. Međutim, malo je vrerovatno da će to uticati na ovu situaciju.

Do sličnog zaključka su došli i naučnici sa Milanskog univerziteta Bikoka, Rimskog univerziteta III i Kjeti-Peskara. Oni su uporedili broj obolelih Kovid-19 u Vuhanu, Lombardiji i Venetu i nisu otkrili nikakvu vezu broja obolelih sa klimatskim uslovima u tim regionima. Autori članka su naglasili da je mit o koristi toplote u borbi protiv infekcije nastao poređenjem korone sa SARS-om, čija epidemija je počela krajem 2002. godine i trajala do jula 2003. godine. Po mišljenju stručnjaka, ta epidemija se ne može porediti sa sadašnjom situacijom.

Pandemija Kovid-19, čiji prvi slučajevi su bili zabeleženi u Kini krajem prošle godine, proširila se u 170 država. Prema podacima Svetske trgovisnke organizacije, zaraženo je oko 370.000 ljudi, od čega je 16.000 umrlo.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala