Dačić: EU ne dozvoljava našim zdravstvenim radnicima da se vrate u Srbiju

© Sputnik / Dejan SimićIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kritikovao je danas nedostatak solidarnosti EU, navodeći primer zdravstvenih radnika kojima ne dozvoljavaju da se vrate u Srbiju.

Dačić je, u jutarnjem programu TV Hepi, upitan za slučaj navodne krađe pomoći namenjene Italiji od strane Češke, rekao da je to pokazatelj licemerja i opredeljenja da moraju prvo da se brinu za sebe, prenosi Tanjug.

Statua w medycznej masce w San Fiorano, Włochy - Sputnik Srbija
Optužbe umesto solidarnosti u EU: Italijani tvrde da su im Česi zaplenili maske i respiratore

„Mi visoko cenimo određenu pomoć koju je dala EU, ali neki postupci nas iritiraju. Zdravstvenim radnicima koji rade na teritoriji EU ne dozvoljavaju da se vrate u Srbiju. Poručuju im da, ako se vrate, više nikada neće moći da se zaposle u EU. To prelazi normalne odnose“, poručio je on.

Kako je rekao, evropska solidarnost je više fama, nego što postoji u realnosti.

Dačić je podsetio da je Srbija dobila sedam miliona evra pomoći od EU, na čemu je zahvalna, dodajući da nikako ne treba da kažemo da nam je to malo, ali da treba da podsetimo koliko oni međusobno dele, dok probleme koje imamo, delimo zajedno u borbi protiv virusa korona.

„Mi se nismo žalili da nemamo novac, nego što ne možemo da kupimo opremu. Oni su doneli odluku da niko bez posebne dozvole ne može da izveze medicinsku opremu. Zašto su zemlje kandidati za članstvo na listi gde ne sme da se izvozi“, upitao je Dačić.

EU zastave na vetru iza bez saobraćajnog znaka ispred sedišta EU u Briselu. - Sputnik Srbija
Evropska unija pala na ispitu, Srbija saznala na koga ne može da se osloni

On je istakao da postoji prijateljski odnos nekih drugih zemalja, koje su se pokazale kao postojaniji prijatelji nego što je EU.

„Nema tu nikakve politizacije, ovo je realan život, borba da se preživi“, rekao je Dačić.

Takođe se osvrnuo i na njegov boravak u Kini za vreme epidemije virusa korona u toj zemlji, rekavši da je taj narod disciplinovan.

Ukazao je da je on shvatio situaciju na vreme, i da su ga tada napali mediji da je navodno uvredio Kinu kada je otkazao posetu, navodeći da će morati u karantin i našalio se da neće imati ko da potpiše izbornu listu.

© Foto : Ministarstvo spoljnih poslova /OGNJEN STEVANOVICIvica Dačić na aerodromu prolazi kontrolu zbog virusa
Dačić: EU ne dozvoljava našim zdravstvenim radnicima da se vrate u Srbiju - Sputnik Srbija
Ivica Dačić na aerodromu prolazi kontrolu zbog virusa

Tada, kako je rekao, mnogi u Srbiji su sa nonšalancijom gledali na situaciji i Kini.

Ukazao je da danas u Kinu ne može da uđe nijedan stranac, a da ne ode u karantin, a kada je on bio rečeno mu je da je epidemija bila na vrhuncu i početku kraja.

Kaže da je preneo predsedniku Aleksandru Vučiću ono što je video tamo, a to je planska organizacija života, u kojoj se znalo koliko ljudi iz fabrike ide na posao, a koliko mora da ostane kući.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala