Optužbe umesto solidarnosti u EU: Italijani tvrde da su im Česi zaplenili maske i respiratore

© REUTERS / Marzio TonioloStatua w medycznej masce w San Fiorano, Włochy
Statua w medycznej masce w San Fiorano, Włochy - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Evropskoj uniji za vreme epidemije koronavirusa umesto solidarnosti isplivale su međusobne optužbe. Italijanski mediji tvrde da je u Češkoj zaplenjena ogromna količina maski i respiratora poslatih u tu zemlju najpogođeniju koronavirusom.

Italijanski državni radio RAI 1 objavio je tu informaciju, a kasnije je to potvrdio i dnevnika La Republika, a o tome su pisali i drugi italijanski mediji.

Transportni avion C-17 - Sputnik Srbija
Svi protiv svih: Amerika iz Italije odnela pola miliona testova u NATO bazu

Prema informacijama tih medija, češke državne službe zaplenile su veliku količinu maski, informacije se kreću od 110.000 do 680.000, i više stotina respiratora, poslatih iz Kine kao pomoć Italiji, koja beleži najviše smrtnih slučajeva od koronavirusa.

Češke vlasti prvo su demantovale incident, ali je RAI 1 kontaktirao češkog istraživača Lukasa Leva Červinku, koji je potvrdio slučaj.

„Originalna zvanična verzija čeških vlasti bila je da se radi o opremi ukradenoj u Češkoj, koju su šverceri hteli da prodaju po višestrukim cenama“, rekao je Červinka.

On je snimio zaplenjene kutije na kojima se vide natpisi solidarnosti Kine i objavio taj snimak.

​Pošto se skandal pojavio u medijima, ali i posle intervencije italijanske ambasade u Pragu, češke vlasti su navele da će isporučiti medicinsku opremu u Italiju i pre nego što se završi istraga češke policije.

Preko Tvitera je ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček priznao da se očigledno dogodila greška, i da je jedan „mali deo“ isporuke bio humanitarna pošiljka Italiji.

​Međutim, Červinka navodi da su preko potrebne maske i respiratori bili tri dana u depoima češke policije, u vreme kada svakog dana u Italiji koronavirus odnosi na stotine života.

Italijanski mediji objavili su i da je Poljska zaplenila maske namenjene toj državi. To je izjavio Alesio Damato, funkcioner pokrajine Lacio zadužen za zdravstvo. On je naveo da je ova italijanska pokrajina nabavila 23.000 maski, ali da ih je zaplenila poljska carina.

Poljske vlasti, međutim,tvrde da se radi o lažnoj vesti i da oni nisu zaplenili maske namenjene Italiji.

 

​Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala