Švajcarski analitičari: Rusija u prednosti u naftnom ratu

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaNaftna pumpa na nalazištu u Krasnodarskom kraju
Naftna pumpa na nalazištu u Krasnodarskom kraju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je bolje pripremljena za period niskih cena nafte nego Saudijska Arabija, zaključak je dnevnog pregleda švajcarske bankarske grupe „Julius Baer".

Švajcarski analitičari smatraju da je trenutna situacija na naftnom tržištu nepovoljnija po Saudijsku Arabiju, nego po Rusiju.

„Bez obzira što je cena proizvodnje nafte u Saudijskoj Arabiji veoma niska, samo pri cenama većim od 80 dolara po barelu, ona može eliminsati budžetski deficit. Rusiji odgovara i cena od 43 dolara po barelu, što je mnogo manje, nego 2014. godine i veoma blizu našim prognozama cene nafte od 45 dolara po barelu u budućih 12 meseci“, navodi se u švajcarskom pregledu.

Prema rečima švajcarskih eksperata, Saudijsku Arabiju očekuje deficit budžeta, koji može dostići 20 odsto BDP-a i moguće je da će ovo kraljevstvo morati da iskoristi zlatne rezerve da bi opstalo u ovom cenovnom ratu.

CC0 / Pixabay / Nalazište nafte
Švajcarski analitičari: Rusija u prednosti u naftnom ratu - Sputnik Srbija
Nalazište nafte

S druge strane, kako navode švajcarski analitičari, ruske rezerve od 580 milijardi dolara joj omogućavaju da zatvori rupe u budžetu narednih pet godina. Pritom, Rusija ima dodatnu prednost u vidu plutajuće valute, koju može oslabiti da bi kompenzovala cenu nafte, dok saudijski rijal zavisi od američkog dolara.

„Kotacije nafte su u velikom padu poslednjih nedelja. Saudijska Arabija pokušava da kazni Rusiju, dok Rusiju istovremeno interesuje pritisak na američke kompanije za proizvodnju nafte. Američke proizvođače nafte iz naftnih škriljaca, posebno one koji imaju velike pozajmice, očekuje defolt, pošto cena koja im odgovara iznosi oko 50 dolara po barelu“, piše u švajcarskom pregledu.

Zbog svega toga, kako zaključuju švajcarski analitičari, Rusija ima resurse da izdrži dalje niske cene nafte, iako trenutna situacija nija prihvatljiva ni za jednu stranu.

Podsetimo, cene nafte su pale početkom marta skoro duplo zbog pandemije virusa korona, propasti sporazuma OPEK+ i saopštenja Saudijske Arabije da planira povećanje proizvodnje nafte do skoro 13 miliona barela dnevno.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala