Ruski virolog objasnio kako je Britanija kapiturala pred koronom

© AP Photo / Matt DunhamZastava Velike Britanije ispred Big Bena u Londonu.
Zastava Velike Britanije ispred Big Bena u Londonu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvobitna ideja Londona da se na poseban način bori protiv virusa korone je bila glupa, smatra ruski virolog Viktor Zujev u intervjuu za portal „Vzgljad“. Na kraju, Vlada je ipak morala da uvede karantin u celoj zemlji.
„Ideja mu je bila glupa. Ne želim tako da govorim, ali je to istina. Džonson nije shvatao situaciju i bio je izgubljen zbog svoje ekscentričnosti. Njegov stav je glasio: 'Neka svi preleže bolest, neka umre svako, ko treba da umre, ali mi ćemo stvoriti kolektivni imunitet'. Međutim, činjenica je da se još uvek ne zna koji nivo imuniteta se formira posle koronavirusa“, rekao je doktor medicinskih nauka, komentarišući odluku britanskog premijera Borisa Džonsona da odustane od eksperimenata vezanih za borbu protiv novog virusa i uvođenja karantina u zemlji.

On je objasnio da se imuniteti razlikuju.

„Na primer, posle malih boginja razvija se jak imunitet, što nije slučaj nakon gripa. Zbog toga nam se savetuje da se svake godine vakcinišemo protiv gripa“, objasnio je virolog.

Kola hitne pomoći u Moskvi - Sputnik Srbija
Kako Rusija sprečava masovno širenje virusa

Rusija među najnaprednijim zemljama u borbi protiv korone

On je dodao da u Rusiji nije bilo debata o ideji kolektivnog imuniteta.

„Pre tri meseca smo preduzele najenergičnije i ozbiljne mere. Sanitarni kordoni uvedeni su na svim aerodromima, morskim luka i na graničnim prelazima. To nas je dovelo tu gde smo sada“, izjavio je Zujev.

On je istakao da nije čudo to što je Svetska zdravstvena organizacija nazvala Rusiju jednom od najnaprednijih zemalja kada je reč o organizaciji borbe protiv virusa korona, te da nije neobično što ona sada pomaže drugim zemljama.

Kina - Sputnik Srbija
Brutalno, ali efikasno: Kako je Kina zauzdala koronu

Kina se podjednako dobro pokazala u borbi

Prema njegovim rečima, Kina je bila podjednako energična u borbi sa novim virusom.

„Čitavi regioni su bili pod karantinom. A te zemlje, koje su samo pratile situaciju, dospele su u katastrofalnu situaciju. Mislim na Italiju i Španiju. Ni Nemačka nije u mnogo boljoj situaciji“, zaključio je virolog.

I Britanija u karantinu

Britanski premijer Boris Džonson uveo je 23. marta karantin u Velikoj Britaniji. U periodu od najmanje tri nedelje, Britancima će biti dozvoljeno da napuštaju kuće samo zbog najosnovnijih potreba. Odlazak na posao moguć je samo ukoliko je to apsolutno neophodno.

Džonson je takođe izjavio da, ukoliko se previše ljudi odjednom razboli, zemlja neće moći da se nosi s tim.

London je ranije planirao da se na poseban način bori protiv virusa. Britanske vlasti su smatrale da treba spasiti samo starije osobe, a da će većina ostalih stanovnika preležati virus „na nogama“ - i da će od tada Britanci imati kolektivni imunitet.

Broj zaraženih virusom korona u Velikoj Britaniji za 24 časa povećan je za 967, što iznosi ukupno 6.650 slučajeva zaraze, a ukupno preminulih je 335 osoba.

Pratite na Sputnjiku najnovije informacije o pandemiji koronavirusa KOVID-19.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala