Kako Rusija sprečava masovno širenje virusa

© Sputnik / Vitaliy Belousov / Uđi u bazu fotografijaKola hitne pomoći u Moskvi
Kola hitne pomoći u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski naučnici su dešifrovali genom Kovid-19 i otkrili sitne crne tačke 400 puta tanje od ljudske dlake. To je sve što je bilo potrebno novosibirskom centru „Vektor“ za testiranje šest varijanti vakcina. Za sada se ne zna koja će biti najdelotvornija.
„Paralelnim pokretanjem eksperimenata u svih šest pravaca, nadamo se da ćemo uskoro dobiti pozitivne rezultate. Makar za jedan - dva preparata. Rezultati imunogenosti i aktivnosti prototipa vakcina mogu biti gotovi u aprilu“, rekla je zamenica generalnog direktora Naučnog centra za virusologiju i biotehnologiju „Vektor“ Jelena Gavrilova.

To znači da će kroz mesec dana čovečanstvo saznati naziv dugoočekivanog preparata. Ali to nije sve - ostaje da se potvrdi bezbednost, odredi doza, način upotrebe. Proizvodnja leka, prema prognozama, mogla bi da počne krajem godine, što je za savremeni svet biotehnologije neverovatno kratak rok.

Učinjen je još jedan korak – izrada brzog-testa koji može postati prvi takav u svetu.

„To je inovacioni test, jer će omogućiti da se izvrši analiza za 30 minuta, a ne kroz nekoliko sati koliko zahteva postojeći test sa istim preciznošću. Moći će da se radi na aerodromu, u hotelu, u kancelarijama“, kaže generalni direktor Ruskog fonda za direkte investicije Kiril Dmitrijev.

Borba protiv virusa u Rusiji

Laboranti, naučnici i, naravno lekari i saniteti savesno rade kako bi se situacija sa koronavirusom držala pod kotrolom.

Prva linija odbrane su radnici kol-centara hitne pomoći koji stupaju u kontakt sa svim putnicima koji su doputovali sa inficiranim osobama. Oni prate u kakvom su stanju pacijenti i da li su u karantinu.

Ako postoji sumnja da je neko inficiran šalje se brigada hitne pomoći sa svim neophodnom opremom za testiranje na novi virus, to je druga linija zaštite.

Treća linija – ozbiljan posao u laboratorijama. Samo u Moskvi je poslednjih dana testirano oko 10.000 ljudi. Osobe koje su pozitivne na koronavirus se šalju u bolnicu Komunarku koja je postala glavna infektivna bolnica u prestonci. Ona je opremljena najsavremenijom opremom, i respiratorima.

I četvrta, najvažnija: na stotine ruskih stručnjaka koji su posvećeni borbi protiv koronavirusa. Sve je isplanirano do detalja. 

Prema poslednjim podacima, u Rusiji je registrovano 367 obolelih od koronavirusa, 16 pacijenata je ozdravilo, a više od 52 hiljade ljudi ostaje pod nadzorom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala