Rusija napravila „mesečev navigator“

Pratite nas
Ruski naučnici napravili su prototip navigacionog sistema za novi svemirski brod „Orao“, izjavio je direktor Instituta za svemirska istraživanja Ruske akademije nauka Anatolij Petrukovič.
„Ovaj uređaj će koristiti astronavigaciju (orijentaciju prema zvezdama) i mapu Meseca za precizno određivanje položaja broda koji leti u autonomnom režimu“, precizirao je on na sastanku o svemiru.

Trodimenzionalnu mapu Meseca napraviće ruski orbitalni aparat „Luna-26“, čije lansiranje je planirano za 2024. godinu, dok se planira da svemirski aparat „Luna-25“ bude lansiran na Mesec 1. oktobra 2021. godine, prvi put nakon 45-godišnje pauze.   

Svemirski brod „Orao“ pravi Raketno-kosmička  korporacija „Energija“. Njegov prvi let na Zemljinu orbitu trebalo bi da bude izveden 2023. godine, a iskrcavanje ruskih kosmonauta na Mesec, prema rečima šefa ruske svemirske agencije „Roskosmosa“ Dmitrija Rogozina, očekuje se 2030. godine.

Ranije je saopšteno da Rusija 2024. godine planira da ka Mesecu uputi orbitalnu stanicu „Luna 26“, a 2025. godine stanicu s posadom „Luna 27“.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala