Prištinska igra prestola preko virusa korona

© AP Photo / Visar KryeziuAljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlada privremenih kosovskih institucija Aljbina Kurtija i predsednik tih institucija Hašim Tači sukobili su se oko mera za sprečavanje virusa korona. Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, nazvao je taj sukob „prištinskom igrom prestola“ i pozvao ih da se brinu za građane, a ne za fotelje.

Vlada privremenih institucija u Prištini donela je nove mere kako bi sprečila širenje virusa korona, kojim je zabranjeno kretanje građana i privatnih vozila od 10 do 16 sati i od 20 do 6 sledećeg dana, prenose prištinski mediji.

Aljbin Kurti - Sputnik Srbija
Koronavirus „ubija“ vladu: Na pomolu veliki politički potres u Prištini

Ova mera zabrane ne odnosi se na medicinske potrebe, proizvodnju, snabdevanje i prodaju osnovnih proizvoda (hrane i lekova) i za aktivnosti u vezi sa upravljanjem pandemijom.

Kretanje na ulicama je dozvoljeno za samo do dve osobe zajedno, ali i to na udaljenosti od dva metra.

Zabranjeni su javni i privatni skupovi, osim kada je to neophodno za obavljanje zadataka za sprečavanje i borbu protiv pandemije i gde je izvodljivo rastojanje dva metra.

U slučaju smrti, sahrani mogu prisustvovati samo bliski članovi porodice pokojnika i lica koja obavljaju pogrebnu uslugu.

© AP Photo / Visar KryeziuHašim Tači
Prištinska igra prestola preko virusa korona - Sputnik Srbija
Hašim Tači

Međutim, na ove mere reagovao je predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači, koji je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da je odluka vlade privremenih institucija da ograniči slobodu kretanja građanima zbog pandemije virusa korona grubo kršenje ustava i najavio da će tražiti od ustavnog suda da obustavi i poništi tu odluku. On je naveo da je odluka Kurtijeve vlade „opasna za građane i bezbednost“ i dodao da se „sloboda kretanja može ograničiti samo kad se proglasi vanredno stanje.“.

On je dodao da je vlada privremenih institucija Kosova odbijala da proglasi vanredno stanje, jer je, kako je naveo, situacija u vezi sa pandemijom virusa korona pod kontrolom.

Tači smatra i da građani sada nisu dužni da poštuju nove mere vlade prištinskih privremenih institucija, jer nisu u skladu sa ustavom.

Đurić: Ne zanimaju nas dvorske spletke, brinemo o našim građanima

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je u intervjuu „Politici“ da bi „umesto što se u Prištini bave hajkom na fotelje trebalo makar malo da se pozabave virusom korona, pre nego što nam ugroze ljudske živote“.

© Tanjug / Tanja ValičMarko Đurić
Prištinska igra prestola preko virusa korona - Sputnik Srbija
Marko Đurić

„Neumesno je u ovakvim vremenima izazova, kojih nisu pošteđeni ni naši sunarodnici na Kosovu i Metohiji, trošiti energiju na prištinske igre prestola. Ne zanimaju nas njihove dvorske spletke i marifetluci“, rekao je Đurić.

On ukazuje na to da, čak i da su takse potpuno ukinute, to ne bi imali nikakvog faktičkog efekta zbog obustave protoka ljudi i robe između KiM i centralne Srbije.

Ističe da će Srbija nastaviti da odgovorno brine o zdravlju, bezbednosti i snabdevenosti svojih građana u južnoj pokrajini,

„Nijedan naš građanin na KiM neće biti ni gladan, ni žedan, niti lišen zdravstvene nege. Srbija će to umeti da osigura. Nije važno kako“, rekao je Đurić.

Inače, privremene kosovske institucije suočavaju se sa krizom vlasti usred pandemije, budući da je Kurtijev koalicioni partner DSK pokrenuo inicijativu za smenu vlade.

Zaražena 61 osoba, bez obolelih u srpskim sredinama

Na Kosovu i Metohiji je ukupan broj zaraženih virusom korona dostigao 61, saopšteno je iz instituta za javno zdravlje privremenih institucija u Prištini. Jedna osoba je do sada preminula. Nijedan slučaj nije zabeležen na severu pokrajine, ni u srpskim enklavama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala