Koronavirus „ubija“ vladu: Na pomolu veliki politički potres u Prištini

© AP Photo / STRINGERAljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlada Aljbina Kurtija mogla bi da padne jer on odbija da se na Kosovu proglasi vanredno stanje zbog pandemije koronavirusa. Tako bi epidemija mogla da izazove i veliki politički potres u Prištini.

Demokratski savez Kosova iniciraće izglasavanje nepoverenja i zbacivanje vlade koju vodi Kurti, samo mesec i po dana od njenog formiranja. Kurti je sa mesta ministra unutrašnjih poslova smenio Agima Veljijua, potpredsednika Demokratskog saveza, zbog, kako tvrdi, širenja panike i insistiranja da na Kosovu bude uvedeno vanredno stanje zbog koronavirusa.

Prema rečima naši sagovornika, u slučaju da padne vlada i da se uvede vanredno stanje sva vlast bi prešla u ruke predsednika Kosova Hašima Tačija, što znači da bi mogao da ukine i takse.

U tom slučaju, kako tvrdi naš sagovornika Demo Beriša predsednik Matice Albanaca u Srbiji, Tači bi imao izbor da za novog premijera postavi Isu Mustafu ili da raspiše nove izbore. Do tada, vlada bi bila u tehničkom mandatu, ali i Kosovo u vanrednom stanju zbog pandemije, što bi Tačiju dalo mogućnost da ukine takse.

Koronavirus ubija vladu u Prištini

„Ako vlada padne, ona će imati tehnički mandat do izbora nove, što ne bi bilo skoro zbog pandemije koronavirusa. Međutim, kao takva, ne bi mogla da donosi neke bitne odluke, a one bi prešle na Tačija, koji nema malo ovlašćenja kao predsednik. Upravo zbog toga, Kurti i ne želi da se uvede vanredno stanje,“ tvrdi naš sagovornika.

On kaže i da je jasno da demokratija na Kosovu ne postoji jer je očigledno da se i u ovom stanju kada je ceo svet ujedinjen, na Kosovu vode unutarpolitičke bitke.

„Jasno je da je vlada Ise Mustafe i Aljbina Kurtija bila brak iz računa jer te dve stranke imaju dijametralno suprotne političke stavove. S druge strane, Tači je na to i računao, pa zato i ne čudi što je situacija ovakva,“ dodaje Beriša.

Po njegovim rečima, odluka Kurtijevog koalicionog partnera  - Demokratskog saveza Kosova Ise Mustafe da pokrene inicijativu za izglasavanje nepoverenja vladi bila je očekivana.

„Zrela“ hajdučka demokratija

Može li se u ovom slučaju govoriti o zreloj demokratiji ako se vlada ruši usred pandemije i šta bi mogao da bude epilog?

Politički analitičar Dragomir Anđelković podseća da Kosovo nije država, pa samim tim nema ni govora o demokratiji.

„To je secesionistička tvorevina pod protektoratom NATO sila, a kada se radi o unutrašnjim odnosima to je kriminalizovana zona gde se politika odvija po hajdučkim principima. Otuda ne treba ni da nas čudi što ne postoji nikakva svest o pandemiji i potrebi da se akcenat stavi na to pitanje. Ako Kurtijeva vlada padne, Kosovo bi ušlo u vrlo čudnu predizbornu kampanju, a prava bi započela po okončanju ove situacije.

Kako sada stvari stoje, DSK  će imati podršku svih stranaka iz takozvanog ratnog krila u skupštini Kosova za izglasavanje nepoverenja Kurtiju. Za opoziv vlade potreban je 61 poslanički glas. Ako do opoziva dođe, moguće je  i da se formira široka tehnička koalicija. Međutim, i pred novom vladom ostali bi isti izazovi kao i pred postojećom - sprečavanje širenja koronavirusa, Specijalni sud za zločine OVK, takse, nastavak dijaloga sa Beogradom...

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala