Kineska ambasadorka otkriva za Sputnjik kako stručnjaci te zemlje danas pomažu Srbiji

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICAmbasadorka Kine u Srbiji Čen Bo i kineski lekari na konferenciji za novinare
Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo i kineski lekari na konferenciji za novinare - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo kaže da su kineski stručnjaci koji su stigli u Beograd već obišli više ustanova zaduženih za borbu protiv epidemije i da je uverena da će dati sve od sebe kako bi dali svoj doprinos borbi protiv virusa korona u Srbiji.

Čen Bo podseća da je šestočlani tim medicinskih stručnjaka stigao u Srbiju 21. marta uveče, a kako precizira, oni su iz provincije Guangdong.

„Među njima su stručnjaci za prevenciju i kontrolu infektivnih bolesti, za respiratorna i druga ozbiljna oboljenja, pshologiju itd. Svaki član tima je učestvovao u borbi protiv epidemije virusa kovid 19 u Kini i stekao veliko praktično iskustvo u tome”, navodi ambasadorka Kine u pisanoj izjavi dostavljenoj Sputnjiku.

Ona ističe da se kineski tim, kako bi razmena i komunikacija bila još efikasnija, još pre odlaska iz Kine upoznao sa osnovnim situacijama zdravstvenog sistema u Srbiji i stanjem razvoja epidemije, kao i sa uvedenim merama prevencije i kontrole.

Prema rečima Čen Bo, kako bi dočekala kineski tim, srpska strana je takođe sprovela kompletne pripreme, izradila sveobuhvatan, naučni plan rada i pružila potpunu logističku podršku.

Nakon što je tim stigao u Srbiju, napominje ambasadorka, odmah su počeli sa radom i intenzivnom razmenom sa srpskim kolegama.

„Kineski tim medicinskih stručnjaka je u protekla dva dana posetio Institut za javno zdravlje Batut i druge zdravstvene ustanove usko povezane sa prevencijom i kontrolom epidemije, sproveo sveobuhvatne i detaljne razmene sa srpskim kolegama o prevenciji i kontroli, lečenju i drugim pitanjima u vezi sa epidemijom virusa korona i još opsežnije se upoznao sa najnovijom epidemiloškom situacijom”, ističe ambasadorka i dodaje da je kineski tim stručnjaka dva puta prisustvovao sastanku kriznog štaba i izneo svoja mišljenja i predloge kako da se dalje ojača prevencija i lečenje epidemije virusa korona.

„Uverena sam da će oni nastaviti da daju sve od sebe kako bi dali svoj doprinos borbi protiv epidemije virusa kovid19 u Srbiji”, poručuje Čen Bo.
Kineski stručnjaci zadovoljni: Srbija na dobrom putu da zaustavi epidemiju /video/

Prema ranijim informacijama, u timu su stručnjaci prekaljeni na prvoj liniji fronta borbe protiv virusa: Dr Guo Jubijao, direktor Odeljenja za plućnu i urgentnu medicinu Prve pridružene bolnice Univerziteta Sun Jat Sen; Dr Siong Jan, zamenica dirketora odeljenja za vanredne situacije Narodne bolnice Žongšan; Hou Kaijlan, direktor odeljenja za psihologiju i psihijatriju Narodne bolnice provincije Guangdong; Peng Cikijang, zamenik direktora odeljenja za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti bolnice u Guangdongu; Long Kisui, sa odeljenja za kontrolu i prevenciju AIDS-a u provincijskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti Guangdonga, i Lin Binglijang, zamenica direktora odeljenja za zaraze Treće pridružene bolnice Sun Jat Sen univerziteta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala