Kineski stručnjaci zadovoljni: Srbija na dobrom putu da zaustavi epidemiju /video/

Pratite nas
Imamo 187 potvrđenih slučajeva, 97 je hospitalizovano, od toga je 14 na respiratoru, rekao je epidemiolog dr Predrag Kon.

Zamenik direktora Instituta za javno zdravlje „Batut“ Darija Kisić Tepavčević rekla je da su kineski stručnjaci koji su stigli, zadovoljni onim što su videli u Srbiji.

„Od 9 sati bili su u Batutu i potom na sastancima kriznih štabova. Upoznali su se kako funkcioniše naš zdravstveni sistem i imamo polaznu tačku za razrešavanje situacije. Kineski stručnjaci će ostati od 7 do 14 dana u Srbiji, sa mogućnošću da ponovo dođu. Oni imaju veliko iskustvo, bili su u kontaktu sa hiljadama zaraženih, čuli smo kako izgleda kada se na dnevnom nivou susreću sa hiljadama sumnjivih slučajeva. Kada su videli pregled naše situacije i da se u 97 odsto slučajeva može utvrditi ko se od koga zarazio, kineski stručnjaci su imali pozitivne komentare i misle da smo na dobrom putu da suzbijemo epidemiju“, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je naglasila da je stvaran broj inficirani pet do 10 puta veći nego što ima potvrđenih slučajeva, te da je to oko 2.000 ljudi koji mogu dalje da prenose zarazu.

Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je da su kineski eksperti imaju veliko iskustvo.

„Došao je epidemiolog koji je vođa tima, pulmolog, specijalista urgentne medicine i još nekoliko lekara sa iskustvom. Prezentovali su nam kako su razrešavali situaciju u Kini, saslušali su nas, nastavljamo razgovor sa njima, planira se njihov obilazak Infektivne klinike i svih mesta gde se leče oboleli i gde se planira lečenje, kao i planiranje mera koje slede“, dodao je Kon.

Kon: Nemamo eksponencijalni rast

Na pitanje da li je zadovoljan trenutnom situacijom, Kon je odgovorio da „nikad nije zadovoljan, voleo bi da je situacija bolja, ali nije ni tako loša“.

Nemamo eksponencijalni rast, koje bismo sigurno da nismo imali uvedene mere“, naveo je Kon i dodao da je „svaki dan težak, a pobeda je svaki dan kad ne gubimo život“, podsećajući da je danas preminula druga žrtva koronavirusa u Srbiji.

Kon je objasnio da je 97 osoba hospitalizovano, a da je od 14 na respiratoru dvoje u KC Vojvodine, četvoro u KC Niš, KC Kregujevac dvoje i u Beogradu šestoro.

Kako je rekao, ukupno od tih 97 hospitalizovanih pacijenata, devet je u KC Vojvodine, 10 u KC Niš, devet u KC Kraguejvac, 30 na Infektivnoj klinici, sedam na Lklinici za pulmologiju u KCS i 32 u KBC Drgaiša Mišović.

Planira se da se 27 pacijenata prebaci na KBC Dragiša Mišović, dodao je Kon.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala