Kubanska „vojska belih mantila“ na putu ka Italiji: U Lombardiju stižu vrhunski stručnjaci

© AP Photo / Claudio FurlanKoronavirus u Italiji
Koronavirus u Italiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kuba je poslala lekarski tim u Italiju da pomognu u borbi protiv koronavirusa, a u toj „vojsci belih mantila“, kako se na Kubi naziva ta ekipa stručnjaka, su i neki od eksperata koji su se izborili sa epidemijom jedne od najtežih bolesti današnjice - ebolom.

Kubanska „vojska belih mantila“, poznata po tome što već decenijama odlazi širom sveta na mesta pogođena katastrofama u pomoć, otišla je u Italiju na poziv Lombardije, regiona najteže pogođenog koronavirusom, prenosi Jutarnji list.

Žena u Milanu prolazi pored bilborda sa porukom Sve će biti dobro. Zbog naglog širenja koronavirusa cela Italija je u karantinu. - Sputnik Srbija
U žarištu epidemije u Italiji više nema mesta u salama za reanimaciju, nedostaju i respiratori

Kuba svoje stručnjake šalje u druge zemlje, najviše u one siromašne, u pomoć još od 1959, pa su oni tako bili u prvim borbenim redovima kod epidemija kolere na Haitiju, koja je trajala devet godina, sve do 2019, ili kod epidemije jednog od najtežih oboljenja, ebole, 2010. u Liberiji.

Kuba po prvi put šalje ovakvu pomoć u Italiju, jednu od najbogatijih evropskih zemalja, čime potvrđuje domete svoje „medicinske diplomatije“. Do sada su ekspertski timovi sa Kube otišli u Venecuelu, Nikaragvu, Jamajku, Surinam i Grenadu kako bi pomogli u borbi protiv koronavirusa.

„Svi se bojimo, ali moramo da ispunimo svoju revolucionarnu dužnost, zato strah stavljamo po strani. Ko kaže da se ne boji, taj je superheroj, ali mi nismo superheroji, mi smo revolucionarni lekari“, rekao je Leonardo Fernandez (68) stručnjak za intenzivnu negu uoči odlaska u Italiju.

Dodao je da će ovo biti njegova osma međunarodna misija, uključujući i onu u Liberiji gde se borio protiv ebole.

Kubanske lekare pozvao je Đulio Galera, funkcioner pokrajine Lombardije, najteže pogođene koronavirusom u Italiji.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Lavrov otkrio koja je zemlja Južne Amerike prioritetni partner Rusije

Kuba je uz ekonomsku pomoć bivšeg saveznika Sovjetskog Saveza izgradila jedan od najboljih zdravstvenih sistema u zemljama u razvoju, iako su dugogodišnje američke sankcije dovele do toga da stanje u mnogim bolnicama nije dobro ili da nema određenih lekova, navodi Jutarnji list.

Ipak, Kuba ima jedan od najvećih procenata lekara po stanovniku u svetu, čak i kada se ne računaju lekari koji su u misijama u inostranstvu

Kuba, inače, pojačava i mere u borbi sa koronavirusom kod kuće, jer je do sada potvrđeno 25 slučajeva u toj zemlji.

Vlasti u Havani najavile su da će od utorka zatvoriti granice za strance, čime će biti znatno pogođen turizam, jedan od glavnih pokretača ekonomije ove ostrvske zemlje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala