Moja Rusija: Kazanj – treća prestonica Rusije /video/

© Sputnik / Olivera IkodinovićKazanj
Kazanj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kazanj je grad dva naroda, dve kulture, dve religije, dva jezika i dve reke. To je grad hiljadugodišnje istorije, za koji je carica Katarina Velika rekla da „po svojoj veličini i lepoti zaostaje samo za Sankt Peterburgom“.

Sa nešto više od milion i 200 hiljada žitelja Kazanj je šesti grad u Rusiji po broju stanovnika. Ovde se prepliću dve velike kulture – ruska i tatarska.

Prestonica Tatarstana je primer međureligijske tolerancije, gde vekovima islam i hrišćanstvo koegzistiraju u miru i harmoniji i gde se crkve grade tik pored džamija.

Postoji nekoliko verzija o poreklu imena ovog grada. Legenda kaže da je čarobnjak posavetovao lokalno stanovništvo – volške Bugare – da podignu grad na mestu na kome će u kotlu ukopanom u zemlju proključati voda bez vatre. Voda je, legenda kaže, proključala na obali jezera Kaban, gde je podignut novi grad, koji je dobio ime po reči „kazan“ i od tada ovde život neprestano ključa.

Srce grada je Kazanjski kremlj, koji je u 16. veku izgradio Ivan Grozni... Tu se nalazi i glavna džamija Tatarstana i jedna od najvećih u Evropi – Kul Šarif džamija.

Ali pripovedanje o Kazanju, trećoj prestonici Rusije, ne može biti potpuno bez priče o Ikoni Kazanjske Bogorodice, najcenjenije među pravoslavnim Rusima, kojoj se izgubio svaki trag.
Danas se Kazanj smatra jednim od najudobnijih gradova za život u Rusiji i jednim od najuređenijih. Ima razvijenu privredu i industriju, a upravo u ovom gradu su proizvedena i tri vojna helikoptera Mi-17V-5, koje je Srbija nedavno nabavila od Rusije.

Novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović u video-blogu „Moja Rusija“ vodi vas svake druge nedelje na vama poznata, ali i skrivena mesta Moskve i Rusije. Zavirite sa nama u različite kutke Rusije i njene prestonice, upoznajte njihove lepote i tradiciju i osetite duh zemlje i dušu Rusa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala