Iran odbio pomoć SAD: Možda njihovi lekovi šire bolest, ne treba im verovati

© REUTERS / /leader.ir/Handout via ReutersVrhovni verski vođa Irana ajatolah Ali Hamnei
Vrhovni verski vođa Irana ajatolah Ali Hamnei - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei odbio je pomoć SAD u borbi protiv koronavirusa, dovodeći u pitanje njihove lekove, s obzirom na optužbe da su upravo Amerikanci razvili virus Kovid-19.

„Američko rukovodstvo je ranije saopštilo da je spremno da pruži medicinsku pomoć Iranu i pomoć u lekovima. To su veoma čudne ponude, jer su i oni suočeni sa nestašicom lekova“, rekao je Hamnei, prenosi iranska televizija.

On se osvrnuo i na optužbe na račun Amerikanaca da su razvili virus.

„Ne znam koliko su te optužbe tačne, ali kada one postoje pitam se koja razumna osoba bi uzimala od Amerikanaca lekove. Možda su njihovi lekovi sredstvo za još veće širenje bolesti. Njima ne treba verovati“, dodao je on.

Vrhovni lider Irana je takođe rekao da su SAD glavni neprijatelj njegove zemlje.

„SAD su naš najgori neprijatelj. Naravno, mi imamo mnogo neprijatelja, ali Sjedinjene Američke Države su najgore. Američki činovnici su lažovi – pogledajte njihova dela, poslušajte šta govore! To su šarlatani“, dodao je Hamnei.

Prema poslednjim podacima, u Iranu je od koronavirusa obolelo 20,6 hiljada ljudi, a više od 1.500 je umrlo.

SAD su više puta uvodile Iranu sankcije, ističući da pomoću njih streme da maksimalo ograniče naftnu trgovinu i prihode Irana. Amerika je takođe optužila Teheran da podržava terorizam.

Iran optužuje SAD za „ekonomski terorizam“, a istovremeno apeluje na međunarodnu zajednicu da utiče na SAD kako bi im ukinuli sankcije, jer ih sprečavaju da se bore protiv koronavirusa.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala