Bugarski predsednik uložio veto na deo zakona o vanrednom stanju

© REUTERS / Marko DjuricaPredsednik Bugarske Rumen Radev
Predsednik Bugarske Rumen Radev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Bugarske Rumen Radev najavio je da vraća parlamentu na ponovno razmatranje deo zakona o vanrednom stanju, koji je skupština ranije usvojila, a koji predviđa kažnjavanje za širenje lažnih informacija, prenosi Bugarski nacionalni radio.

Prema njegovim rečima, kažnjavanje za širenje nepouzdanih informacija utiče na slobodu govora, jer se situacija stalno menja.

„U zakonu ne postoji definicija lažne informacije, zbog čega Bugarima prete kazne i zatvor. Stručnjaci, novinari i građani biće primorani na autocenzuru, pritom u uslovima dinamičnih promena u našoj percepciji pandemije i potrebe za alternativnim stavovima. Takvo pravilo se može iskoristiti za interpretraciju bilo kakvog neodgovarajućeg slobodnog mišljenja. U skladu sa zakonom takvo ograničenje će ostati na snazi i nakon što se okonča vanredno stanje“, rekao je predsednik.

Radev je istakao da će nedostatak ubedljivih mera dovesti do napetosti u društvu.

„Bugarima nisu potrebne pretnje, nego podrška“, rekao je Radev i apelovao da se izrade mere, koje bi pomogle onima koji stradaju u kriznoj situaciji.

Sofija: Jasno je odakle dolazi inicijativa da se zatruju srpsko-bugarski odnosi - Sputnik Srbija
Bugarski tužilac: Uvesti ratno stanje da se ne ponovi scenario iz Evrope

Zbog ekonomske krize hiljade Bugara se bore za preživljavanje

Prema njegovim rečima, stanovništvo se trenutno suočava sa dve krize – krizom u sferi zdravstva i socijalno-ekonomskom krizom, koja je izazvana merama preduzetim protiv širenja koronavirusa.

„Ekonomska kriza je sada u drugom planu, ali je ona dovela hiljade Bugara u uslove teške borbe za preživljavanje. Njima su potrebne ne samo plate, nego i podrška. Sve zemlje su krenule da spasavaju one koji se suočavaju sa najvišim ekonomskim gubicima, za to se izdvajaju milijarde. Moramo imati u vidu da je naš budžet daleko skromniji, ali potrebe Bugara su neodložnije“, istakao je bugarski lider.

Narodna skupština Bugarske je 20. marta proglasila vanredno stanje u zemlji. U slučaju rasta cena u apotekama za vreme vanrednog stanja, prete kazne zatvora od jedne do tri godine, kao i novčane kazne. Takođe, za širenje lažnih informacija preti kazna zatvora od jedne do tri godine.

Ranije su predstavnici bugarskih poslovnih krugova apelovali na lidera zemlje da blokira određene odredbe zakona, jer, prema njihovom mišljenju, one ne bi imale željeni efekat.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala