NATO u ekspanziji: Zajedno sa budžetom rastu i aktivnosti kod ruskih granica

© AP Photo / Vadim GhirdaPripadnici NATO snaga
Pripadnici NATO snaga - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zemlje NATO-a povećavaju svoje vojno prisustvo u blizini granica Rusije na jugozapadu, a od prošle godine Alijansa je za 20 odsto intenzivirala vazdušna izviđanja u blizini ruskih granica, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

„Vojno-politička situacija u strateškom pravcu jugozapada ostaje složena. U nastojanju da blokiraju učešće Rusije u rešavanju globalnih i regionalnih problema, niz zemalja koristi svakakve izgovore za povećavanje vojnog prisustva u blizini naših granica“, rekao je ruski ministar odbrane.

Prema njegovim rečima, u akvatoriji Crnog mora na borbenoj dužnosti se smenilo 25 vojnih brodova NATO-a.

„Svaki treći je bio naoružan krsterećim raketama“, precizirao je Šojgu, istakavši da je Alijansa za 20 odsto povećala intenzivitet vazdušnog izviđanja.

„Od  početka ove godine avijacija NATO-a izvela je više od 80 izviđačkih letova duž granica naše teritorije“, dodao je Šojgu.

On je istakao da od prošle jeseni crnomorskom zonom svakodnevno patroliraju avioni strateške eletronske obaveštajne i bazne patrolne avijacije, kao i bespilotne letelice.

Članice Alijanse povećale vojne rashode 

Istovremeno, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopštio da su u zemljama Alijanse troškovi odbrane povećani za 4,6 odsto.

Američki vojnici na vojnim vežbama Dostojni partner 2018 u okviru NATO-a u Gruziji - Sputnik Srbija
Amerika više ne prebacuje vojnike za vežbu  „Branilac Evrope 2020“

On je izrazio nadu da će se taj trend sačuvati, uprkos ekonomskim problemima zbog koronavirusa, jer, prema rečima Stoltenberga, „investiranje u odbranu je korisno čak i u situacijama kao što je sadašnja“.

„Oružane snage su pokazale svoje mogućnosti tokom reagovanja na takve krize kao što je koronavirus. Vojska predstavlja potencijal koji je veoma koristan za prevazilaženje prirodnih katastrofa i kriza kada se radi o zdravlju stanovništva“, ocenio je generalni sekretar Alijanse.

Cela zemaljska kugla – zona interesa Alijanse

Međutim, prema rečima profesora Akademije vojnih nauka Rusije Vladimira Kozina, zadaci koje je NATO postavio ispred sebe zahtevaju još veća novčana ulaganja.

On je podsetio da sve države-članice saveza moraju do 2024. godine dostići nivo rashoda na odbranu koji iznosi dva odsto od BDP-a zemlje, a nakon toga, prema procenama američkog predsednika Donalda Trampa ta cifra treba da se udvostruči.

NATO brodovi u Crnom moru - Sputnik Srbija
Zašto brodovi NATO-a ne mogu da vrše izviđanja Krima

„NATO je postavio ispred sebe grandiozan zadatak da ojača potencijal u globalnim dimenzijama. Reč je o raketno-nuklearnom oružju i sredstvima njegove isporuke, protivraketnoj odbrani i snagama opšte namene, globalnom vojnom prisustvu. Izgleda da je cela zemaljska kugla zona interesa Alijanse“, smatra stručnjak.

On na kraju ističe da ogroman broj vojnih baza treba da se održava, jača, što zahteva ogromne količine novca.

Ranije je američki predsednik Donald Tramp više puta kritikovao članice Alijanse zbog nedovoljnog budžeta za odbranu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala