Forbs: Razlozi zbog kojih SAD ne bi trebalo da uvedu sankcije Rusiji zbog nafte

© REUTERS / Lucy NicholsonPumpe za naftu
Pumpe za naftu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki list „Forbs“ navodi više razloga zbog kojih SAD ne bi trebalo da uvode sankcije, embargo i preduzimaju druge „prinudne mere“ u pokušaju da stabilizuju naftno tržište.

Autor članka na početku podseća da SAD preduzimaju mere te vrste da bi zaštitile proizvodnju nafte i gasa, a „ne zbog toga što je druga strana prekršila neki sporazum ili narušila ljudska prava“.

Međutim, zbog „nepoštene igre u trgovini“ partneri SAD bi trebalo manje da veruju Tramu, a Svetska trgovinska organizacija takođe bi mogla da istupi protiv Vašingtona, piše list.

Autor članka podseća da su SAD već nametale sankcije naftnoj industriji Irana i Venecuele, kao i pojedinačnim preduzećima ruske naftne industrije. Međutim, te sankcije utiču i na kompanije i države koje žele da sarađuju sa onima koji se nalaze na američkoj „crnoj listi“. Na taj način SAD rizikuju da okrenu protiv sebe i druge zemlje i strane poslovne krugove, koji bi u potpunosti mogli da ignorišu sankcije SAD.

„U nekom momentu potrošaču će zatrebati nafta, a ako ga SAD liše dela isporuka, prestaće da uzima Ameriku za ozbiljno“, ocenjuje on.

Naftna platforma na vodi - Sputnik Srbija
Cene nafte na svetskim tržištima u porastu drugi dan za redom

List istovremeno podseća na to da je saudijski naftni gigant „Saudi aramko“ vlasnik najvećeg proizvođača nafte u SAD – kompanije „Motiva“. Stoga, ukoliko Vašington zabrani Saudijskoj Arabiji da isporučuje naftu u SAD, Rijad može u potpunosti zatvoriti američku kompaniju, što će dovesti do smanjenja isporuka nafte. To bi prouzrokovalo porast cena benzina, što bi, kako piše „Forbs“ – nanelo štetu Trampu.

Autor članka takođe podseća da je među američkim vladajućim krugovima izložena ideja da se uvede embargo na isporuku nafte iz zemalja-članica OPEK-a.

Prema mišljenju autora, to bio bio nerazuman potez Amerike. Naftno tržište se stalno menja, a SAD ne mogu sebi priuštiti donošenje nesmotrenih odluka. „Forbs“ kao primer navodi potez američke vlade u cilju snižavanja cena benzina i slabljenja zavisnosti zemlje od uvoza nafte.  

„Pre deset godina niko nije mogao zamisliti da će SAD proizvoditi naftu u rekordnim količinama. Shodno tome, ne može se predvideti situacija ni u 2030. godini“, zaključuje autor lista.

Ranije su mediji preneli da Amerika razmatra uvođenje antiruskih sankcija radi „stabilizacije tržišta nafte“.

Podsetimo, cena nafte je pala nakon vesti da članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK+) nisu uspele da produže sporazum o smanjenju proizvodnje. Još jedan faktor koji utiče na nacionalnu i svetsku ekonomiju ostaje pandemija koronavirusa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala