Dug put kući: Više od 400 ruskih turista evakuisano iz Crne Gore

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaAvion "Boing 737-800" avio-kompanije "Pobeda" na međunarodnom aerodromu Vnukovo u Moskvi
Avion Boing 737-800 avio-kompanije Pobeda na međunarodnom aerodromu Vnukovo u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Više od 400 ruskih turista vratilo se noćas iz Crne Gore u Rusiju. Na moskovski aerodrom Vnukovo su sletela dva aviona koji su evakuisali ruske državljane iz Podgorice, piše televizija „Zvezda“.

Ruski turisti su nekoliko dana bili zarobljeni u Crnoj Gori, jer su vlasti zemlje ukinule sve avio-linije zbog koronavirusa. Diplomate su ipak uspele da se dogovore da se turisti evakuišu.

Nije bilo panike, samo zdravorazumsko razmišljanje. Bili smo sigurni da će nas evakuisati. Bili smo spokojni, podržavali su nas, kompanija je odgovarala. Lokalci su bili veoma dobronamerni, pomagali su nam. Dali su popust na prenoćišta, organizovali su nam prevoz do aerodroma. Svi su dali svoj doprinos“, objašnjava evakuisana Ruskinja Elena Cimbalist.

Povratak kući čeka i 150 ruskih turista, koji se nalaze na Tenerifima. Oni ne uspevaju da stignu nu kontinentalni seo Španije. Slična situacija je i na Filipinima, gde se na raznim ostrvima na odmoru nalazi 320 Rusa.

Na Šri Lanki se nalazi 70 Rusa, koji čekaju povratak kući na terminalu. Ostali su rasuti po gradovima i selima, u zavisnosti od toga gde su mogli da pronađu prenoćište.

Ukupno se van granica Rusije trenutno nalazi oko 100.000 ruskih turista. Diplomate prave spiskove, dogovaraju se sa vlastima, kako bi organizovali letove i vratili turiste kući.

Avion Boing 737-800 avio-kompanije Pobeda na međunarodnom aerodromu Vnukovo u Moskvi - Sputnik Srbija
Dve ruske avio-kompanije dobile dozvolu za evakuaciju državljana Rusije iz Crne Gore

Nakon povratka, Rusi će morati da provedu u karantinu dve sedmice. Pravilo je isto za sve, nezavisno od zemlje iz koje dolaze, ističe se.

Problemi sa ruskim turistima u Crnoj Gori

Vlasti u Crnoj Gori su utorak saopštile o prva dva slučaja zaraženih koronavirusom. Zemlja je prethodno obustavila međunarodni drumski, železnički i vazdušni saobraćaj zbog pandemije, a granice su zatvorene za ulazak stranaca.

„Pobeda“ i „S7“ saopštile su da čekaju dozvolu vlasti te zemlje da izvedu državljane Rusije. Avio-kompanija „Aeroflot“ zatražila je u utorak pomoć ruske Savezne agencije za vazdušni saobraćaj i ruskog Ministarstva spoljnih poslova kako bi se ovo pitanje što je pre moguće rešilo. Portparolka Savezne agencije za vazdušni saobraćaj „Rosavijacija“ izjavila je za Sputnjik da Agencija i Ministarstvo spoljnih poslova Rusije preduzimaju mere za dobijanje odgovarajućih dozvola od vazduhoplovnih vlasti Crne Gore. 

Izvor blizak vazduhoplovnim vlastima Rusije ranije je saoopštio da je crnogorska vlada tražila da se za dozvolu za evakuaciju Rusa iz zemlje bez karte preveze 50 crnogorskih državljana iz Moskve u Tivat.

Prvu dozvolu za let iz Crne Gore dobila je kompanija „Aeroflot“, pa su prvi putnici u sredu uveče poleteli za Moskvu.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala