Dve ruske avio-kompanije dobile dozvolu za evakuaciju državljana Rusije iz Crne Gore

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaAvion "Boing 737-800" avio-kompanije "Pobeda" na međunarodnom aerodromu Vnukovo u Moskvi
Avion Boing 737-800 avio-kompanije Pobeda na međunarodnom aerodromu Vnukovo u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Avio-komanije „S7“ i „Pobeda“ dobile su dozvolu od Crne Gore za evakuaciju državljana Rusije koji se tamo nalaze.
„Let za Moskvu S7 3534 biće organizovan 19. marta sa aerodroma u Podgorici. Polazak je u 14.40 po lokalnom vremenu. Putnici mogu da dođu do Podgorice samostalno ili organizovanim prevozom. Okupljanje je na aerodrom u Tivtu da za transfer u Podgoricu u 10.30“, izjavila je portparolka kompanije „S7“ za Sputnjik.  

Ona je dodala da je kontakt-centar kompanije „S7 erlajns“ u kontaktu sa putnicima.

Kompanija „Pobeda“ je na svom nalogu na Instagramu objavila da je dobila od crnogorskih vlasti dozvolu za dva leta za Moskvu sa polaskom 19. marta.

A post shared by Pobeda (@pobeda_aero) on

U saopštenju kompanije se precizira da će oba leta biti organizovana iz Podgorice, umesto iz Tivta. Letovi su planirani za 18.50 i 21.50 po lokalnom vremenu.

Ranije je dozvolu za let iz Crne Gore dobila i kompanija „Aeroflot“, pa su prvi putnici u sredu uveče poleteli za Moskvu.

Problemi sa ruskim turistima u Crnoj Gori

Vlasti u Crnoj Gori su utorak saopštile o prva dva slučaja zaraženih koronavirusom. Zemlje je prethodno obustavila međunarodni drumski, železnički i vazdušni saobraćaj zbog pandemije, a granice su zatvorene za ulazak stranaca.

Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija
Rusija: Situacija sa ruskim državljanima u Crnoj Gori kritična

„Pobeda“ i „S7“ saopštile su da čekaju dozvolu vlasti te zemlje da izvedu državljane Rusije. Avio-kompanija „Aeroflot“ zatražila je u utorak pomoć ruske Savezne agencije za vazdušni saobraćaj i ruskog Ministarstva spoljnih poslova kako bi se ovo pitanje što je pre moguće rešilo. Portparolka Savezne agencije za vazdušni saobraćaj „Rosavijacija“ izjavila je za Sputnjik da Savezna agencija za vazdušni saobraćaj i Ministarstvo spoljnih poslova Rusije preduzimaju mere za dobijanje odgovarajućih dozvola od vazduhoplovnih vlasti Crne Gore.

Izvor blizak vazduhoplovnim vlastima Rusije ranije je saoopštio da je crnogorska vlada tražila da se za dozvolu za evakuaciju Rusa iz zemlje bez karte preveze 50 crnogorskih državljana iz Moskve u Tivat.

Pandemija koronavirusa

Kineske vlasti su 31. decembra obavestile Svetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u gradu Vuhan u centralnom delu zemlje. Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara uzročnika bolesti — to je koronavirus 2019-nCoV (2019-nCoV), koji je kasnije dobio zvaničan naziv KOVID-19.

Svetska zdravstvena organizacija 11. marta proglasila je epidemiju novog koronavirusa za pandemiju. Prvi slučajevi zaraze ovim koronavirusom zabeleženi su krajem 2019. u Kini. Prema najnovijim podacima u više od 150 zemalja sveta zaraženo je više od 219 hiljada ljudi, više od 85 hiljada se oporavilo, a skoro devet hiljada je umrlo.

Pratite na Sputnjiku najnovije informacije o pandemiji koronavirusa KOVID-19.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala