Rusija: Situacija sa ruskim državljanima u Crnoj Gori kritična

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Crnoj Gori se oko ruskih državljana razvila kritična situacija – crnogorske vlasti ne daju dozvolu za njihov odlazak, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Sada je, zaista, kritična situacija u Crnoj Gori... Ruski avio-prevoznici pružili su sve mogućnosti, pre svega avione. Tri leta već su spremna. Za let su spremni odavno, a ne danas, kako bi počeli da odvoze ruske državljane“, rekla je Zaharova za televiziju „Rusija 24“.

Štaviše, uprkos svim dokumentima, „još uvek nema dozvole od Crne Gore za obavljanje ovih letova“, istakla je Zaharova.

„Crna Gora povezuje izdavanje dozvole ruskoj strani za evakuaciju svojih državljana na teritoriju Rusije, sa time da Ruska Federacija preuzme odgovornost i za državljane Crne Gore koji se nalaze na teritoriji Rusije. I da ih svojim snagama preveze na teritoriju Crne Gore“, objasnila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Vlasti Crne Gore zatvorile su u utorak granice i ukinule vazdušni saobraćaj zbog pandemije koronavirusa u svetu. Sada je za let iz zemlje potrebna dozvola. Međutim, kako su saopštile kompanije „Pobeda“, „Aeroflot“ i „S7“, Podgorica im ne dozvoljava da evakuišu državljane Rusije. U zemlji je ostalo više od hiljadu građana Rusije.

Pandemija koronavirusa KOVID-19

Kineske vlasti su 31. decembra obavestile Svetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u gradu Vuhan u centralnom delu zemlje. Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara uzročnika bolesti — to je koronavirus 2019-nCoV (2019-nCoV), koji je kasnije dobio zvaničan naziv KOVID-19.

Svetska zdravstvena organizacija 11. marta proglasila je epidemiju novog koronavirusa za pandemiju. Prvi slučajevi zaraze ovim koronavirusom zabeleženi su krajem 2019. u Kini. Prema najnovijim podacima u više od 150 zemalja sveta zaraženo je više od 200 hiljada ljudi, većina se oporavila, a više od osam hiljada je umrlo.

Pratite na Sputnjiku najnovije informacije o pandemiji koronavirusa KOVID-19.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala