Američki ekonomisti: SAD, Japan i evrozona već u recesiji

© AFP 2023 / Jens Nørgaard Larsen / SCANPIX DENMARKBerza
Berza - Sputnik Srbija
Pratite nas
U državama evrozone, SAD i Japana počela je recesija, saopštili su ekonomisti Instituta za međunaroden finansije (IIF), čije sedište je u Vašingtonu. U pregledu organizacije koja objedinjuje najveće zapadne banke govori se o smanjenju rasta svestke ekonomije u 2020. godini do 0,4 odsto.

U pregledu organizacije koja objedinjuje najveće zapadne banke govori se o smanjenju rasta svestke ekonomije u 2020. godini do 0,4 odsto.

Pre dve nedelje IIF je već snizio svoju prognozu rasta svetske ekonosmije u ovoj godini sa 2,6 odsto na 1,6 odsto, pre svega zbog šoka, povezanog sa koronavirusom u Kini i mera koje su usledile u borbi protiv njegovog širenja, navodi se u dokumentu.

„Od tada se desilo potpuno, iznenadno zaustavljanje na globalnim tržištima kapitala koje je izazvano rastom šoka od Kovid-19, padom cena nafte i sve većim stresom na kreditnim tržištima“, objasnio je glavni ekonosmista IIF Robin Bruks.

U izveštaju se navodi i da se prognoze menjaju „skoro svakog dana“ pošto je nesigurnost vrlo visoka.

Pad cena nafte je počeo još u januaru kada je zbog koronavirusa smanjena potražnja za gorivom. Raskid sporazuma OPEK+ izazvao je pad cena nakon 6. marta. Kasnije su Rusija i Saudijaka Arabija objavile da povećavaju proizvodnju i da će dati popust kupcima. Irak, Kuvajt i Ujedinjeni Arapski Emirati su takođe smanjili cenu svoje ponude.

Prema podacima MMF, na SAD je u 2029. godini otpadalo 15,1 odsto svetskog BDP, na Japan, 4 odsto, a na evrozonu oko 11 odsto. Ovim se može gvoriti o početku recesije u zemljama koje čine skoro trećinu svetske ekonomije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala