U Americi počela ekonomska kriza

© AFP 2023 / Jens Nørgaard Larsen / SCANPIX DENMARKBerza
Berza - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jedna od najvećih investicionih banaka u SAD „Bank of Amerika“ objavila je početak finansije krize u SAD, piše Si-En-Bi-Si, pozivajućis e na izveštaj Mišela Mejera, vodećeg analitičara ove finansijske organizacije.

Po mišljenju Mejera, američka ekonomija više nema šansi da izbegne recesiju, a glavni razlog je koronavirus.

„Zvanično saopštavamo da je američka ekonomija pala u recesiju, pridruživši se ostalom svetu“, navodi analitičar.

Mejer prognozira da SAD preti nezaposlenost, umerenost u kupovini je izgubljena, dok je štednja faktično prestala. Štaviše, po njegovim procenama, na kraju drugog kvartala 2020. godine američka ekonomija će pasti za 12 procenata, dok će do kraja godine pasti za 0,8 odsto.

Ovako negativnu prognozu je napravila „Bank of Amerika“, ocenjujući perspektivu tržišta rada. Prema procenama Majera, nivo nezaposlenosti u SAD će se ukoro udvostručiti, dok će broj nezaposlenih rasti za milion mesečno tokom celog drugog kvartala i dostići na kraju 3,5 miliona ljudi.

Epidemija koronavirusa, pad cene nafte koji je izazvan raskidom sporazuma OPEK+ oborili su indekse na berzama. Poslednjih 10 dana američki indeksi su pali za 30 odsto, cena nafte sa 52 dolara za barel na 25 dolara. Većina država je pokrenula velike programe podrške finansijske stabilnosti, ubrizgavajući milijarde dolara u svoju privredu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala